Химическо замърсяване с неустановен засега произход и в река Искър. В района на Нови Искър мазни петна по повърхността на водата вдигнаха на крак екоинспекцията и Столичната община. До два дни ще стане ясно какво е замърсило реката.

Нови Искър, Район Нови Искър

Местни хора забелязали вчера по реката мазни петна, сменящи цветовете си. От РИОСВ - София не пожелаха да застанат пред камера докато не бъде изяснено с категоричност какъв точно е замърсителят. Но успокояват, че няма опасност за населението. Хората обаче не крият, че са разтревожени.

Повече от час служители на аварийната дирекция на Столична община газили в студената вода. Така успели да открият откъде се изливат химикалите.

Красимир Димитров - директор на Дирекция "Аварийна помощ и превенция": Нашият екип откри тръба, пластмасова тръба, от която се изтичат в река Искър замърсители. Ако не се намери източникът от къде е, тази тръба ще бъде затапена.

Изглежда обаче, че от тръбата продължава изтичането на замърсители. Въпреки дъжда, мазни петна продължават да плуват по повърхността на водата, която изглежда и по-мътна.

Екоинспекцията проверява предприятия в близост до реката, за да се стигне до собственика на тръбата, който е застрашен от глоба до 10 000 лв.