COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Утре ще бъде обявен българският участник в "Евровизия"

Утре ще бъде обявено кой е българският участник в "Евровизия" тази година. За да коментират очакванията си за конкурса в предаването "Денят започва с Георги Любенов" гостуваха музикалният журналист Георги Кушвалиев и композиторът и музикант Дани Милев.

от БНТ
11:01, 24.11.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас
Георги Кушвалиев, музикален журналист: Този конкурс се роди в епицентъра на "Големия музикален взрив", който определи посоката в миналия век и продължава да я диктува в този.

Той добави, че за него музикантите трябва да могат да свирят и певците - да пеят, и това е напълно достатъчно.

Дани Милев каза, че е важно песента, която ще изпълни нашият участник, да представя България.

Дани Милев, композитор и музикант: За мен музиката трябва да е вдъхновение, а песента трябва да е хубава. Иска ми се песента да бъде достатъчно хубава. Иска ми се песента да ни представи като България. Да не бъде като на Риана и на Бионсе, а ако може и да бъде на български език.

Има доказателства през годините, че много от държавите, които пеят на родния си език, успяват да спечелят. Не е задължително да пееш на чужд език, за да успееш, добави той.

Няма печеливш жанр, потвърдиха и двамата събеседници.

Георги Кушвалиев: Може да е абсолютно всичко като жанрове, защото "Евровизия" е един фестивал, който е някаква комбинация между "Златният кос", "Златният Орфей" и "Ален мак". В рамките, в които се излъчва, сме видели победи във всички жанрове. Видели сме и изключителни недоразумения, които побеждават.
Аз все пак съм оптимист. Имаше един известен период, когато песните затънаха - около Руслана, след това представителката на Гърция, след това пък имаше залитане по евродиското и румънците хванаха тоя влак. /.../ За "Евровизия" е много важно да е разнообразна и аз винаги съм бил фен на идеята това да е фестивал, а не състезание, защото тук излишно се нагрява националният, патриотичният градус.

Няма вероятност "Евровизия" да отпадне като конкурс, защото шоуто, което предоставя, е на много високо ниво, каза Дани Милев.

Дани Милев: Тези хора технологично са на много високо ниво. Те правят един от най-големите световни концерти с най-високи технологии, най-добре заснето, най-добре осветено. Всеки път се изненадвам какво още предлагат. Това не би могло да бъде лесно подминато, защото това е световен концерт, който конкурира всички големи западни, американски и не само, концерти. Така че за мен "Евровизия" няма да отпадне - тя си има своята интрига и своя интерес. Има си и своите глупави песни.

Цялото интервю вижте във видеото.


Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
184 души са под карантина в Черна Гора
184 души са под карантина в Черна Гора
​Православната църква почита Света Екатерина
​Православната църква почита Света Екатерина