НОВИНИ

В #Европа: Как в Мадрид се борят с мръсния въздух

Властите в Мадрид са въвели специален план за борба със замърсяването на въздуха заради трафика на автомобили. Новите мерки са намалили вредните емисии с около 20%. За испанската формула разказват Надежда Василева и Лъчезар Ораков в утрешния брой на предаването #Европа, след обедните новини.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:38, 06.04.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Една от европейските столици с най-много жители и силен автомобилен трафик. От 2010 г. насам проблемът със замърсяването на въздуха тормози жителите на Мадрид. Според данни на властите е причина за смъртта на около 3 000 души годишно.

Паф Балиенте е част от екипа в общинския съвет в Мадрид, който се опитва да реши проблема с мръсния въздух. От ноември миналата година стартират план срещу трафика. Налагат строги ограничения за движение в централната зона на града за автомобили, които не отговарят на екологичните изисквания.

Паф Балиенте - координатор по движението и околната среда в Общинския съвет в Мадрид: Определихме периметъра на тази зона. Поставихме камери, за да снимат колите, които влизат в нея. Има определени правила. Живеещите в зоната могат свободно да влизат и да излизат от нея. Другите, които искат да влязат тук, трябва да бъдат с коли, които не замърсяват въздуха или да ги оставят на паркинг.

Около 17% от колите в Мадрид към момента са извън екостандартите.

Паф Балиенте - координатор по движението и околната среда в Общинския съвет в Мадрид: Колите, които нямат право на достъп в центъра на града са дизелови автомобили, произведени преди 2006-та , бензинови от преди 2000-та, и мотоциклети от преди 2003-та година.

За нарушения на правилата глобата е 90 евро. Ако се плати в кратък срок, без възражения, се намалява наполовина на 45 евро.

Паф Балиенте - координатор по движението и околната среда в Общинския съвет в Мадрид: Важното е, че хората разбират проблема и осъзнават, че малко по малко трябва да променят начина, по който се придвижват. И в бъдеще ще имаме по-чист въздух и здравословна среда в Мадрид.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Магията на Камакура - старата столица на Япония
Магията на Камакура - старата столица на Япония
Започна пролетното залесяване - нова гора ще бъде зелен филтър на София
Започна пролетното залесяване - нова гора ще бъде зелен филтър на София