НОВИНИ

Цецка Цачева: Необходимо е по-тежко преследване на физическото насилие

През миналата година децата, които са били притеснявани онлайн, са 17 % при 13 на сто през 2010 г. Това стана ясно по време на международна конференция, посветена на борбата с насилието над жени. Министърът на правосъдието Цецка Цачева обяви, че са необходими промени в Наказателния кодекс по време на форум, посветен на проблема с домашното насилие.

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:10, 16.03.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Министерството на правосъдието е извършило задълбочен анализ на действащото законодателство, като министърът на правосъдието говори с конкретна статистика. 91% от убийствата на жени за съжаление са извършени от мъже, като по-голямата част са от техните съпрузи, партньори или от бивши такива. Заради това са необходими сериозни промени в НК според нея.

От една страна тя посочи, че е необходимо по-тежко преследване на физическото насилие. Що се отнася до преследването, дебненето, както и психическото насилие, според правосъдният министър също те трябва да бъдат криминализирани в НК. По отношение на принудителните бракове и в момента има текстове в НК, които са обвързани с тях, но съществуват и начини за заобикалянето им като например тези бракове се сключват в чужбина. Още от предлаганите проблеми е да се редуцира броят на разпитите по отношение на жертвите.

Цецка Цачева, министър на правосъдието: На първо място в НК предвиждаме допълване на квалификационните състави на убийството и телесните повреди с цел инкриминиране на всички форми на домашно насилие, които ескалират до посегателство срещу живота или здравето на лицата. Предвид факта, че домашното насилие и интимните отношения най-вече се проявява под формата на физическо насилие, особено между настоящи и бивши съпрузи и партньори, се налага в НК да се създаде законова гаранция, че физическото насилие над такива лица ще бъде по-тежко наказвано и преследвано. С пакета на законодателни предложения се обмисля и промяна в характера на някои престъпления от такива, които се преследват по тъжба на пострадалия в такива, които се преследват от общ характер.

На конференцията са и жертвата на насилие, които са получили подкрепа от фондация "Анимус". За подкрепата на тези жени говори и еврокомисарят Мария Габриел. Като според нея е необходимо насочване на повече средства за превенция, за да не се стига до такова насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин призова руснаците да гласуват на изборите в неделя
Путин призова руснаците да гласуват на изборите в неделя
Прокуратурата изнесe данни за убийството и самоубийството в Пловдив
Прокуратурата изнесe данни за убийството и самоубийството в Пловдив