НОВИНИ

Увеличава се детската престъпност в България

Ръст на детската престъпност през 2018 година, показва статистиката на МВР. Какви са най-честите престъпления, извършени от деца и на каква възраст са те, коментират журналистите Паулина Найденова и Маргарита Петкова и психологът Иван Игов в Сутрешния блок на БНТ. Повече вижте във видеото:

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 11.03.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Журналистът Паулина Найденова обобщи статистиката на МВР, че през 2018г. общо 96 000 престъпления са извършени от деца. Тя поясни, че в София са извършени най-много престъпления от деца, а в Смолян най-малко.

Като причина тя посочи на първо място - кражбите. След тях се нареждат престъпленията, свързани с наркотици, и хулиганските прояви - в училищата и на улицата. Според МВР причините за агресията са подменени морални ценности, социални проблеми, липса на достатъчно програми за ангажиране на младите хора, отказ от училище в ранна възраст и семейни проблеми, допълни журналистката. Според статистиката най-сериозен ръст на детската престъпност има в графата на малолетните - с 6% спрямо 2017 година.

Психологът Иван Игов и журналистката и бивша преподавателка Маргарита Петкова също коментираха по темата.

Иван Игов заяви, че не може да се говори за деца престъпници, защото самият закон отказва да нарече децата престъпници. Той допълни, че проблемите с децата се зараждат в семейната и социалната среда, но основната причина трябва да се търси е в родителите.

Според него в България десетки институции се занимават с поведението на децата извън нормата, но всички те работят спрямо закона за противообществените прояви, който е от 1956 г. Игов смята, че в днешното демократическо общество този закон не е способен да реши подобни проблеми.

Според Маргарита Петкова всички институции твърдят, че се занимават с децата и превантивните мерки за техните противообществени прояви, но не се отчитат положителни резултати. Петкова допълни, че икономиката в страната трябва да е работеща, за да може и майките и бащите да намерят подходяща професия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет декара изгоряха при пожара край Камбаните
Пет декара изгоряха при пожара край "Камбаните"
Пантеонът на възрожденците в Русе тъне във влага и мухъл
Пантеонът на възрожденците в Русе тъне във влага и мухъл