НОВИНИ

Увеличава се политическият натиск върху Макрон заради скандала с охранителя му

Увеличава се политическият натиск срещу френския президент Еманюел Макрон заради бившият му телохранител Александър Бенала, обвинен в насилие срещу демонстранти. Днес френският вътрешен министър беше изслушан в парламента по случая повече от два часа, а Макрон нареди кадрови промени в администрацията си.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
17:27, 23.07.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Във Франция се питат знаел ли е президентът за инцидента с Бенала и не го ли е прикрил преди миналата седмица медиите да разпространят изобличително любителско видео? То показва как в присъствието на полицаи бившият личен телохранител на Макрон, а след изборите - съветник в администрацията му, бие демонстранти на 1 май в Париж.

На специално изслушване в юридическата комисия в парламента вътрешният министър Жерар Колон заяви, че е знаел за видеото на 2 май и в този ден е информирал Елисейския дворец за случая, но е преценил, че не е нужно повече да се намесва.

;
Жерар Колон, министър на вътрешните работи на Франция: Господин Бенала не беше на мое подчинение. Цялата информация беше дадена на президентството и полицията, за да могат да предприемат действия. Смятах, че това трябва да стане на съответното ниво, затова не съм се намесвал повече по случая.

След демонстрацията Бенала е бил отстранен от работа за няколко седмици, но до прокуратурата не е подаден сигнал. Затова и анализатори предполагат, че в президентството може би са знаели за случая. Бенала беше уволнен миналия петък, а след това и обвинен в насилие срещу демонстранти. Трима полицаи също са обвинени, както и служител по сигурността в партията на Макрон.

;

Макрон още не е коментирал публично, но според говорителя му президентът е шокиран и решен да установи истината.

Бенжамен Гриво, говорител на президента на Франция: Няма да обръщаме внимание на тези, които искат да претупат разследването и да го политизират. Ние твърде много уважаваме, както институциите, така и трите разследвания, на които е даден ход - съдебно, административно и парламентарно.

26-годишният Бенала не е случаен човек до Макрон. След изборите по служба получава апартамент в престижен район на Париж и кола с шофьор. Скандалът предизвиква политическа буря във Франция на фона на критики към Макрон, че е президент на елита далеч от грижите на обикновените хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Порожанов: Отказът на фермерите да допуснат лекарите е нарушение
Порожанов: Отказът на фермерите да допуснат лекарите е нарушение
След ​стрелбата в канадския град Торонто - две жертви и 12 ранени
След ​стрелбата в канадския град Торонто - две жертви и 12 ранени