НОВИНИ

Увеличават минималните осигурителни доходи с почти 4% от догодина

За ръст на минималния осигурителен доход с почти 4% от догодина съобщи днес социалният министър Бисер Петков. Причината за административното му определяне от страна на министъра е, че цяло лято синдикати и бизнес не успяха да се разберат с колко да се увеличат т.нар. минимални прагове. С близо 4% да нарасне и икономиката се очаква през 2018 година, според прогнозните разчети на държавния бюджет. Тези новини станаха ясни днес по време на Тристранния съвет.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:23, 28.09.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Прогнозата е, че догодина икономиката ни ще нарасне с почти 4%. Затова със същия процент социалният министър увеличи и минималните осигурителни прагове от догодина. Той го направи служебно, тъй като месеци наред синдикати и бизнес така и не постигнаха съгласие.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: С 3,9%, там където получената величина е под минималната работна заплата за догодина, която е предвидено да бъде 510 лева, трябва да бъде приравнена, защото както е известно на всички, минималната работна заплата е и минимален осигурителен доход.
Васил Велев - председател на Асоциация на индустриалния капитал: Правилното решение е отмяна на този рудимент, който не съществува в нито една страна в ЕС. Не води до никакви ползи и от него има само вреди
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Ние очаквахме той да бъде с по-висок процент, равен с този на ръста на минималната работна заплата, но и този ръст, за който говорим, дава след себе си изменения и надяваме се изсветляване на доходите.

Днес бизнесът и синдикатите не постигнаха съгласие и за проектомерките, които трябва да ограничат некоректните работодатели.

Васил Велев - председател на Асоциация на индустриалния капитал: Явлението неплащане на заплати у нас не е епидемия, то е под 30 милиона при платени заплати общо над 30 милиарда лева.
Пламен Димитров - президент на КНСБ: Колко са неплатените заплати в България, никой не знае точно, по колко точно трябва да се умножат тези 30 милиона не знам, но да се твърди, че няма проблем с неплатените заплати в България е некоректно.

Така пакетът с промени в Трудовия кодекс остава да се реши в парламента. Една от най-важните промени в него дава възможност на повече хора да получават обезщетения от Фонда за гарантиране на вземанията - в случаите когато работодателите фалират.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверяват дейността на болницата в Ловеч
Проверяват дейността на болницата в Ловеч
Къщата музей на Димитър Димов в София отново отваря врати за посетители
Къщата музей на Димитър Димов в София отново отваря врати за посетители