НОВИНИ

Увеличават се делата за трафик на бежанци

Делата за организирани престъпни групи, свързани с трафик на бежанци, се увеличават. От началото на годината в Специализирания съд са образувани общо 18 дела. Разследващите засичат все повече граждани на арабски страни, които участват в каналите за трафик през България. Голяма част от каналите вече се разработват от наркотрафиканти и автокрадци, които се пренасочват заради големите печалби от този вид престъпност. Следите на паричните потоци най-често се прикриват чрез арабската система за разплащане "хавала", която стана известна около разкритията за финансовите операции на "Ал Кайда".

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:54, 11.06.2017
Чете се за: 01:35 мин.
У нас

Село Голям Дервент се намира на 2-3 километра от бразда на българо-турската граница. Хората тук разказват, че са свикнали да помагат на нелегално преминаващите имигранти.

Николинка Димитрова, жител на с. Голям Дервент: "Прибирахме ги, звъним на граничния отряд, докато дойдат кафенце им правим".

Според местните най-много нелегални имигранти е имало преди година и половина. Изградената ограда по границата вече е променила маршрута на каналите за трафик.

Гроздьо Милушев, жител на с. Голям Дервент: "Смениха посоката на движение, прехвърлиха се към съседните села".

Разследванията до момента показват, че в престъпните групи за трафик у нас участват все повече лица от арабски държави. Обикновено едната част от групата се занимава с превеждането през границата, другата организира транспорта през страната и престоя. Най-често нелегалните мигранти са настанявани в квартири в софийските квартали "Факултета", "Христо Ботев" и "Модерно предградие". Отскоро трафикантите наемат къщи в покрайнините на София. След това ги транспортират до външна граница. Организаторите на високо ниво следят бусовете с пилотни коли.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: "Това в крайна сметка е проблем дотолкова, доколкото при едно спиране ще бъдат задържани емигрантите и шофьорът, който извършва физическото транспортиране. Много трудно е да се обвърже така наречената пилотна кола или пилотни коли със самата престъпна дейност".

Основната печалба отива при организаторите. Хората, които превеждат имигрантите през страната, получават малки суми. Тарторите прибират между 600 и 1000 евро на човек само за превеждането през България. Разплащането обикновено става чрез специфичната арабска система - "хавала". При нея плащането става когато конкретният човек стигне до крайната цел. Във всяка държава има гарант и парите се освобождават когато имигрантът пристигне. Използват се кодове, счетоводството се води на тефтери. Всичко това затруднява проследяването на паричните потоци.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: "Имахме случай, който беше в началото на годината, когато беше задържан така нареченият хавалист, човекът, който плаща със съответните тефтери и суми на когото да се плати. Също така открихме сметките на други такива лица в други държави, на които трябва да се плаща".

Миналата година в Специализирания съд са осъдени 7 души за участие в организирана престъпна група за трафик на бежанци. От началото на годината са осъдени петима трафиканти.

Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура: "Много трудно се доказва организирана престъпна група без човек отвътре, който да обясни кога е структурирана, какви са функциите и кои лица участват".

От началото на годината в Специализирания съд са образувани 18 дела за трафик на мигранти. Магистратите отчитат близо 30% увеличение на този тип дела спрямо същия период на миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Близо 200 млн. лева са усвоени за строежа на оградата
Цветан Цветанов: Близо 200 млн. лева са усвоени за строежа на оградата
В Трън решават на референдум дали ще се добива злато
В Трън решават на референдум дали ще се добива злато