Увеличават се хората с увреждания, наети на работа чрез бюрата по труда. От началото на годината те са с 33% повече в сравнение с цялата 2018-та година. По данни на Агенцията по заетостта към момента работодателите търсят над 1400 души с увреждания. През тази година най-много хора в неравностойно положение са наети в София, Пловдив и Благоевград. През лятото влязоха в сила квоти за наемане на хора с увреждания. Те са задължителни за фирмите с над 50 души персонал.

Виктор и Кристина работят в телекомуникационна компания. Той е с увреждане от около 5 години, а тя по рождение. И двамата дълго време са търсили работа. Сблъсквали се с еднакви проблеми.

Виктор Недялков: Когато аз споделям, че имам ТЕЛК много работодатели, които не бяха забелязали,че имам затруднения в придвижването изведнъж ми отказаха да ми предложат работа.
Кристина Вълчева: Мирогледът на работодателите е доста ограничен. Ние сме много амбициозни. И желаем да работим, за да можем да сме равни с всеки един от нас от колегите.

Виктор е завършил психология, а Кристина счетоводство. Наети са в компанията по програма за хора с увреждания.

Радостина Тодорова - ръководител на програмата "Оpen MIND": Хората с увреждания са много по мотивирани. По-отдадени на работата, а ние покрай тях се променяме.
Кристина Вълчева: Един инвалид не го убива самата диагноза, а ограничението да бъде вкъщи.

За да паднат ограниченията хората с увреждания, трябва да имат достъп до качествено образование и адаптирани работни места, убедена е омбудсманът Диана Ковачева.

Диана Ковачева - национален омбудсман: В момента те са невидими. Никой не мисли за тях. Никой не ги вижда, никой не ги чува. Да им се дават повече възможности да бъдат активни.

Омбудсманът ще изпрати препоръки до социалното и образователното министерство. Ще поиска и от работодателите да спазват квотите за наемане на хора с увреждания. По данни на Главната исноекция по труда около 1500 фирми са ги изпълнили.

Дина Христова - Главна инспекция по труда: По два начина събираме данните за изпълнение на квоите. Едното е с проверки на място, а другото е с писма.

Около 170 фирми не са изпълнили квотите за наемане на хора с увреждания. Те са платили 150 000 лева компенсационни вноски.