Споделените офис пространства и броят на техните ползватели се увеличават, показват проучвания на пазара. Все повече инвеститори избират именно София, за да предлагат нестандартни работни пространства.

Как изглеждат офисите на бъдещето и защо някой избира да наеме офис за 3 часа или за няколко дни - разказват Тихомир Игнатов и операторът Мария Балканска.

Сценарист и пътешественик. Така описва себе си Хени, който живее и работи в Германия. Това лято избира да прекара ваканцията си именно в България. За да довърши криминалните сериали, по които работи, наема споделен офис в центъра на София.

Хени, сценарист: Идвам тук към 10 или 11 часа. Работя 6-7 часа на ден. Избрах това място, защото е направено добре и тук мога да общувам с много различни и приятни хора. Работната среда е много добра.

Лоби, кухня с готвач, зона за игри и място до камината, където да посвириш докато почиваш са само малка част от работната обстановка.

Предимството на подобен тип офиси е лесното намиране на вдъхновение. Тук идват и така наречените бизнес номади - хора със свободни професии, които обикалят света в търсене на нови възможности. Освен офис в сградата, те могат да наемат и апартамент.

Трифон Михайлов, предприемач: Целият живот става споделен. Младите хора вече са много отворени към останалите и не са тези консервативни, затворени, сиви бизнесмени с вратовръзки, които сме свикнали да виждаме последните 20-30 години.

Според основателите на подобен тип пространства, те имат за цел да се превърнат в екосистема за предприемачи, където да се обменят идеи.

Емил Шекерджийски, предприемач: Развиваме и обучаваме този предприемачески дух и начин на работа, нахъсаност, да работиш 24 часа. Мястото е винаги отворено, не трябва да имаш работни часове. От 9 до 17 часа е само теоретичен лимит за работа.
Трифон Михайлов, предприемач: България е една от топ дестинациите за бърз интернет в целия свят и ако трябва да бъдем честни, тук хората много лесно могат да стартират бизнес или да осъществят своята идея.

В наемането на офиси няма ограничения - от един час до половин година. Проучвания показват, че в София отдаваната площ под формата на споделени офиси е около 33 000 квадратни метра, което е под 2 процента от общото предлагане.

Емил Шекерджийски, предприемач: В момента най-силните са Амстердам и Лондон. В тези градове има повече от 2 процента.

Прогнозите в световен план са споделените пространства и броят на техните наематели да нараства с бързи темпове.