НОВИНИ

Увеличават се сигналите за бездомни кучета в Благоевград

През лятото сигналите от граждани за изоставени и агресивни кучета по улиците на Благоевград са се увеличили. В същото време приютът за бездомни кучета край града от месеци е препълнен. Във всяка от клетките са настанени по две животни. Местата за четириногите не стигат, а само през юли в приюта са прибрани около 30 кучета.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград А. Сукалинска, С. Попхристов
17:35, 28.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Почти ежедневно в приюта за безстопанствени кучета край Благоевград приемат нови четириноги. По-често служителите прибират кучета от улицата по сигнал, но понякога и хората донасят изоставени животни. Иван Тенекеджиев разказа, че от няколко дни безстопанствено куче лае пред блока и плаши минувачите. Стопанката му е починала и нямало кой да се грижи за него. Затова той решил да го остави в приюта.

Иван Тенекеджиев: „Вече трети ден от как е така и няма къде, просто няма къде. По-добре да е тук, плаши децата, всички комшии са срещу нея, ще я отроват.”

Кучето ще бъде обезпаразитено, ваксинирано, кастрирано и чипирано. Ако не бъде осиновено обаче, след около седмица отново ще се озове на улицата. Броят на осиновените кучета за сега е минимален, признават от ръководството на приюта. Затова призовават повече хора да дойдат тук и да си изберат домашен любимец.

Д-р Надя Стоилова, ветеринарен лекар: „Ето и малките кученца, сега имаме доста, така че молим гражданите на Благоевград елате и вземете едно малко кученце, помогнете, намерете си нов приятел.”
Илияна Балева, управител на приюта за бездомни кучета в село Мощанец: „Приютът работи от 9 до 14 часа. Постоянно има човек. Попълват декларация, с което поемат отговорността да гледат животното, което взимат, и след това се проверява осиновителят и мястото, откъдето е взето кучето.”

От приюта призовават гражданите, които имат домашни любимци да ги кастрират и да бъдат отговорни стопани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
10 души пострадаха при силна буря в Истанбул снощи
10 души пострадаха при силна буря в Истанбул снощи
Бойко Борисов: Имам високо кръвно и суджук не ям!
Бойко Борисов: Имам високо кръвно и суджук не ям!