НОВИНИ

Увеличават целевата помощ за отопление с 20%

С около 20% се увеличава целевата помощ за отопление. За целта в бюджета на Агенцията за социално подпомагане за тази година са предвидени 40 милиона лева повече в сравнение с 2018-та. Променени са и критериите за отпускането на помощта. Целта е през новия сезон да бъдат подпомогнати повече хора.

bnt avatar logo
от БНТ
19:55, 01.07.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Семейство Христови от врачанското село Згориград живее с около 700 лева месечно. Отопляват се на дърва. Всяка година вземат заем, за да си ги купят по-рано, преди да са поскъпнали.

Катя Христова: Дървата даде 800 лева и за рязането за 6 кубика още 3 лева.

Семейството разчита на целевата помощ за отопление, за да погаси част от заема за дървата. Тази година помощта е увеличена с около 20%.

Катя Христова: За едно семейство е добре. Не само за мен, а и за другите които получават.

Целевата помощ може да се използва и за отопление с ток, парно или природен газ. Тази година критериите за отпускане на помощта са променени. Така достъп до нея ще имат повече хора.

Румен Попински - експерт в Агенцията за социално подпомагане: Рисковите групи, които ще бъдат обхванати в по-широк обхват са - възрастни хора, които живеят сами, хора с увреждания и родители, които сами отглеждат децата си.

Прогнозите са, че през този отоплителен сезон получаващите целева помощ ще се увеличат с около 40 000. По-трудно помощ ще получават семействата, чиито деца не ходят редовно на училище.

Румен Попински - експерт в Агенцията за социално подпомагане: За да има право семейството на този вид помощ, трябва да е с по-ниски доходи.

Целта на мярката е да се стимулира връщането на децата в училище. Заявления за отпускане на целева помощ за отопление се приемат до края на октомври.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стартира операция за проверка на транзитно преминаващите превозни средства
Стартира операция за проверка на транзитно преминаващите превозни средства
ГЕРБ предлага ТОЛ таксуването да започне от 1 март 2020 г.
ГЕРБ предлага ТОЛ таксуването да започне от 1 март 2020 г.