Правителството на Сърбия гласува предложение за „позитивен ребаланс” на бюджета, който предвижда увеличение на заплатите от 1 ноември с 8 до 15%. Това заяви пред журналисти министър-председателят на страната Ана Бърнабич, цитирана от МИА.

© Архив/БГНЕС

Най-голямо увеличение на трудовото възнаграждение – 15 %, ще получат медицинските сестри и техническите лица, а с 10% ще нараснат заплатите на лекарите. Най-голямо увеличение след сектор здравеопазване ще има за служителите в областта на науката и културата, чиито възнаграждения ще бъдат увеличени с 10%.

Нарастване на заплатите с 9% е предвидено за служителите в областта на образованието, съдиите, прокурорите, службите за социална защита и силите за сигурност. Заплатите на служителите в държавната администрация ще бъдат увеличени с 8 %.

Според Бърнабич, подобна стъпка не би била възможна без въведените през 2014 г. мерки за фискална консолидация и без дисциплината, спазвана от нейното правителство.

Сръбският премиер обяви, че от 1 декември всички пенсионери ще получат еднократна помощ в размер на 42 евро, а планираното увеличение на пенсиите от 1 януари 2020 г. ще бъде с най-малко 5 %.

Министърът на финансите Синиша Мали обяви, че размерът на средната работна заплата в Сърбия през декември ще достигне 500 евро.

Планираният ръст на икономиката на страната е 4 %, като се очаква общият ръст на инвестициите да достигне 9,2 %. Очаква се безработицата да намалее до едноцифрено число.