НОВИНИ

Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но вероятно ще е постепенно

Управляващото мнозинство няма да оттегли законопроекта за повишаване акциза на електронните цигари, както вчера поиска премиерът Бойко Борисов, заради възраженията на депутатите от ВМРО. Стана ясно, че в коалицията вече има съгласие по този въпрос. Промените в закона за акцизите и данъчните складове обаче няма да бъдат разглеждани днес от бюджетната комисия, обяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Увеличение на акциза за електронните цигари ще има, но то вероятно ще е постепенно.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:00, 05.07.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

На среща партиите от управляващата коалиция са отчели нарушената комуникация помежду си по темата за акциза на бездимните цигари. Комуникацията вече е възстановена, обяви след разговора Цветан Цветанов и се извини на ВМРО. ГЕРБ, Атака, ВМРО и НФСБ застанаха заедно, за да изразят общата си позиция.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: В държавите от Европейския съюз съотношението на акциз за нормална цигара и за електронна цигара е 70% за електронната и 100% за нормалната. Смятаме, че може би в тази посока ще бъде по-разумно да се обсъди вариант да започнем с 50%, но, разбира се, всичко това е в момента само една възможна хипотеза.

Председателят на Парламентарната група "Обединени патриоти" Волен Сидеров обяви, че е разговарял с финансовия министър - част от парите от повишаването на акциза за електронните цигари да отидат за хората с увреждания.

Волен Сидеров - председател на ПГ "Обединени патриоти", Атака: Тези цигари, как да ги наречем, електронни? Да кажем, цигари с вътрешно горене. Имаше наистина различни виждания по този въпрос, тъй като част от нашата група са против потребителят да бъде натоварван, аз също съм, по принцип, да се повишават цени на стоки, но тук не става дума за хляб, мляко или лекарства. Става дума за пушене, нещо, което така или иначе уврежда организма.
Искрен Веселинов - зам.-председател на ПГ "Обединени патриоти", ВМРО: Радваме се, че комуникацията по този важен въпрос е възстановена в коалицията и съм сигурен, че ще се стигне до един резултат, който е добър най-вече за потребителите.
Борис Ячев - секретар на ПГ "Обединени патриоти", НФСБ: Най-вероятно още през следващата седмица този законопроект ще започне да работи в комисии, разбира се, с акцизна ставка, такава, каквато е в нормалните европейски държави.
Менда Стоянова - председател на Комисията по бюджет и финанси, ГЕРБ: Няма една държава от Западна Европа, която да има по-малък процент на акциза от България.

Управляващите отново декларираха, че целта не е вдигане на цената за потребителите, а защитаване на обществения интерес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите решиха: Иван Иванов остава шеф на КЕВР
Депутатите решиха: Иван Иванов остава шеф на КЕВР
Москва е категорична, че няма информация по новия случай на отравяне с Новичок
Москва е категорична, че няма информация по новия случай на отравяне с "Новичок"