НОВИНИ

Уволнения в Медицинския университет след скандалите от одитен доклад

Уволнения в Медицинския университет - два дни след като станаха публични скандалните данни от одиторски доклад на Министерството на образованието. Докладът констатира хонорари за над 60 хил. лева за бившия ректор на университета от началото на тази година, автомобил за близо 180 хил. лв. и печелене на обществени поръчки и договори с едно и също юридическо лице. Вчера с постовете си са се разделили главният счетоводител, ръководителят на обществените поръчки и ръководителят, капиталово строителство. Днес те бяха категорични, че не са саботирали проверката на прокуратурата, а са предоставили всички изискани документи.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:32, 30.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Уволнените служителки на университета смятат, че са освободени от длъжност от новия ректор на учебното заведение незаконно и ще обжалват решението. Отхвърлиха твърденията, че са отказали да предоставят поисканите от прокурорите и следователите документи. Просто не искали да дават класьорите само след устно разпореждане на главния секретар.

проф. Красимира Маркова - бивш главен счетоводител р-л ,,Финансови ресурси" в МУ: "Мен лично ме извикаха след работното време да се върна, за да предоставя документацията за договорите за предклинично обучение в чужбина".

А че всички пътуват в чужбина - и студенти и преподаватели - проф.Маркова не отрича. Само за тази година бюджетът за командировки зад граница е 450 000 лева. Но побърза да се похвали, че университетът има по сметката си 80 милиона лева и 5 милиона депозит, от лихвата на който дори изплатили джипа на академик Митев. Призна, че основната ѝ заплата е над 3 000 лв. И само за миналата година е получила около 50 000 лева от хонорари. Била си ги изработила с извънреден труд, защото се разпореждала с огромни суми за международни проекти.

проф. Красимира Маркова - бивш главен счетоводител р-л ,,Финансови ресурси" в МУ: "Това са заплащания на суми за финансово-административно обслужване, които са включени в бюджетите на всички европейски проекти, тоест ние имаме проекти по евростипендии, имаме проекти по студентски практики".
;

В заключение освободените служителки бяха категорични - финансовата документация на университета е изрядна. Но прогнозираха, че ябълката на раздора и за следващия ректор щяла да бъде във финансовото поле.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14 години работници от Химко чакат заплата, а ги няма в списъците
14 години работници от "Химко" чакат заплата, а ги няма в списъците
Ще станат ли закуските в училище по-евтини?
Ще станат ли закуските в училище по-евтини?