НОВИНИ

Узбекистан обеща пълно съдействие на разследването на атаката в Ню Йорк

Узбекистан обеща пълно съдействие на разследването. В Съединените щати живеят около 70 хиляди узбеки, повечето в Ню Йорк. Узбеки извършиха нападенията в Истанбул на Нова година, взривът в метрото на Санкт Петербург през април и врязването на камион в пешеходци в Стокхолм същия месец. Американското следствие търси мотивите на извършителя, който определя като "самотен вълк". Специалните служби очакват да го разпитат, а междувременно проверяват пътуванията, контактите и електронните му устройства.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:55, 01.11.2017
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Шофьор на камион, а преди и за таксиметровата компания Юбер, преминал рутинните проверки, живял в Охайо и Флорида, а напоследък в Патерсън, Ню Джърси, пристигнал от Узбекистан през 2010. Това е образът, който очертава разследването за Сайфуло Хабибулаевич Саипов.

Убиецът на осем души няма криминално досие, арестуван е веднъж за неплатена пътна глоба. Попадал е в полезрението на властите, но във връзка с разследване на човек от неговото обкръжение. Женен, с три деца, той станал агресивен и се радикализирал в Интернет след пристигането си в Америка, разказва пред BBC узбекистански активист в Охайо.

Според него, Саипов се депресирал, отделил се от общността си и станал раздразнителен заради неуспешно търсене на работа като шофьор. Често се карал със сънародници и накрая се преместил във Флорида, спомня си узбекистанският активист. Бившите му съседи в Охайо са шокирани.

Стийв Нюман - бивш съсед на Саипов: Тотално съм шокиран, пълен шок. Показахте ми снимка, той е.

Виковете "Аллах е велик" при нападението, както и бележка в колата, за действия от името на Ислямска държава, говорят за ислямистка връзка, но засега властите го смятат за "самотен вълк.

Андрю Куомо - губернатор на Ню Йорк: На този етап няма доказателства за заговор или по-широка схема, а за действия на индивид, искал да причини болка, страдание и вероятно смърт с цел терор.

След нападението с камион в Ница през 2015-та, нюйоркската полиция поддържа контакт със 148 фирми за наемане на товарни превозни средства за да установи типажа на потенциалния извършител на такъв вид удар, посочва Си Би Ес. Пикапът на нападението е нает час по-рано южно от Патерсън, Ню Джърси.

Търсят се евентуални връзки с екстремистката организация Ислямско движение на Узбекистан. Основано през 1998-ма, то става филиал на Ал Кайда, но пред 2015-та преминава към "Ислямска държава". И двете мрежи призовават за използване на коли като оръжие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паднаха всички обвиненията срещу кмета на Асеновград
Паднаха всички обвиненията срещу кмета на Асеновград
Синдикатите на учените проведоха протест за повече средства за наука
Синдикатите на учените проведоха протест за повече средства за наука