НОВИНИ

Кога и как е въведено астрономическото часово време

Тази нощ в 4 ч трябва да преместим стрелките на часовниците си с един час назад. Отново преминаваме към зимното, или възприетото за астрономическо време. Това трябваше да е последният подобен преход, но Европейската комисия даде две години отсрочка, за да може страните да изберат часова зона. България също трябва да направи своя избор.Как е въведено зимното време - репортаж на Мария Чернева и Анна Андреева.

Мария Чернева
от Мария Чернева оп. Анна Андреева
20:42, 26.10.2019
9550
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Астрономическо или зимно, то не е нито природно, нито нормално, нито някаква биологична даденост, с която сме длъжни да се съобразяваме.

Само до преди някакви си 250 години, точният час е нямал никакво значение. Хората, заети основно със земеделие, са се съобразявали единствено с циклите на слънцето.

Но индустриалната революция променя това. Поточните линии във фабриките изискват точен синхрон между много хора. И животът на всички започва да се контролира от часовника и точното разписание

Д-р Надежда Стоянова - изследовател на времето в българската литература, СУ: 18-19 век е свързан с годините на индустриалната революция, когато се универсализира времето. Т.е. универсализацията на времето е била необходима. 20-21 век са много силно фокусирани върху времето..

Първо във Великобритания се появяват файтони по разписание, но само с час на тръгване. Часовниците се разминавали сериозно дори в различни градове.

Тази разлика започва да пречи по-късно, на по-бързите влакове и британските жп компании са първите, които започват да съобразяват разписанията си, според времето, задавано от обсерваторията в Гринуич.

Едва преди 140 години британското правителство със закон задължава населението си да живее според часовника, а не според биологичните си ритми, подчинени на локалните цикли на изгрева и залеза. Тази унификация става повсеместна много бързо, наложена от глобалната мрежа на жп транспорта.

Д-р Надежда Стоянова - изследовател на времето в българската литература, СУ: Човек трябва да мисли за часовника като средство, с което той контролира времето, но не като своя цел.

Първите часовникови кули в България следват хода на индустриалната революция, първият градски часовник в София се появява едва преди 130 години.

Днес глобалното унифициране на времето започва да губи смисъл. Все повече се натрапват недостатъците му.

А защо се налага следосвобожденска София да отмерва времето си с топовен гръм и как усещането ни за времето се променя - гледайте в "Денят започва с Георги Любенов''!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пловдивски музеи с инициативи за ученици в неучебния ден след изборите
Пловдивски музеи с инициативи за ученици в неучебния ден след изборите
30 години от протеста на Екогласност в градинката пред Кристал
30 години от протеста на "Екогласност" в градинката пред "Кристал"