НОВИНИ

В 4:00 часа тази нощ минаваме към зимното часово време

Тази нощ ще се върнем към астрономическо време. В 4:00 часа сутринта отново ще преместим стрелките с 1 час назад. Но, както знаете, продължават дебатите в Европа кое време да бъде предпочетено - зимното или лятното часово, така че да бъде прекратена практиката с промяната два пъти годишно. И според националното проучване, което организира Министерския съвет, по-голямата част от българите искат да се преустановят сезонните промени на часовото време и да се установи за постоянно лятното. В анкетата своите коментари написаха над 17 хиляди българи. Резултатите ще помогнат на страната ни да изготви и националната си позиция пред Европейския парламент.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:00, 27.10.2018
Чете се за: 01:37 мин.
У нас

Първото нещо, което анкетата показва е че 96 на сто от българите искат да бъдат преустановени сезонните промени на часовото време. Зад тази позиция по традиция заставят и психолозите, и лекарите - смяната на времето води до нервно напрежение, липса на концентрация и най-вече недоспиване. Повишава се рискът от катастрофи и дори този от инфаркт с 10 на сто. Срещу смяната на времето е и Министерството на образованието.

Лора Заркова, експерт в Дирекция "Организация и контрол", МОН: Тази промяна, веднъж на есен и веднъж на пролет, когато тече учебната година се отразява недобре на децата и учениците, защото те трябва да станат по-раничко и работоспособност сутрин по-трудно се организира, това влияе върху учебния процес.

И докато около позицията, че времето не трябва да се сменя сме обединени практически всички, разнобоят настъпва, когато трябва да се избере едното от двете времена- зимно или лятно. Все пак, според допитването, повечето българи или 51% са предпочели лятното часово време.Тогава сутрин е по-тъмно, но вечер по-дълго време е светло.

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма: Лятното часово време е доста по-изгодно за туризма, тъй като преди всичко ние търсим ранните хладни часове, когато става въпрос за обиколка на места, които са на открито културно-исторически забележителности и по същия начин вечерта е малко по-дълга и един час не е маловажен за икономиката на туризма.Хората, които искат да се забавляват имат достатъчно време, доста по-дълго отколкото, когато имаме късото зимно часово време през лятото.
;

При зимното часово време напротив, сутрин е по-светло, но вечер се стъмва по-рано. За него са дали своя глас 38% от българите.

Иван Хиновски, Български енергиен и минен форум: Зимното време за мен има плюсове първо, защото то е оригиналното часово време, защото хората първо в по-умерен зимен утринен час тръгват на работа. По- късното ставане при зимното води до по- късно натоварване на градския транспорт и на електрическия транспорт в сравнение с домакинствата.

Като енергиен експерт Иван Хиновски обяснява още, че промяната на времето е изживява своето време. През 80-те години така е управлявано потреблението на електроенергия като са се разминавали големите три пика, свързани с транспорта, потреблението на домакинските уреди и осветлението в домовете и така не са се включвали допълнителни генериращи мощности.

Иван Хиновски, Български енергиен и минен форум: Сега има други методи - акумулация, включване на регулиращи мощности и не е трудно системата да регулира пиковете.

Зимно или лятно часово време в България - получените резултати от анкетата ще бъдат част от позицията ни в дискусиите в Европейския съюз.


Предстоящата промяна на часовото време ще наложи промени в разписанието на 13 влака. Те ще престоят около час на първата по маршрута им гара. Това се налага, за да не бъде нарушен графика, уточняват от БДЖ. Престой ще имат композициите между София, Варна, Пловдив, Бургас и други.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция решават за бъдещето на Сирия
Лидерите на Германия, Франция, Русия и Турция решават за бъдещето на Сирия
XXI Черноморски туристически форум: Приходите от туризъм надхвърлят 3 млрд. евро
XXI Черноморски туристически форум: Приходите от туризъм надхвърлят 3 млрд. евро