НОВИНИ

В Амстердам изложиха за пръв път пистолетът, с който се е самоубил Ван Гог

Пистолетът, с който се е самоубил Винсент ван Гог през 1890 година във френското селце Овер-сюр-Оаз, бе изложен за пръв път в музея на художника в Амстердам. Защо великият постимпресионист си е отрязал едното ухо? Какво е било естеството на неговата болест? Защо се е самоубил, едва 37-годишен? На всички тези въпроси търси отговор изложбата "На границата на лудостта".

bnt avatar logo
от БТА
19:36, 12.07.2016
Чете се за: 00:24 мин.
По света
амстердам изложиха пръв път пистолетът самоубил ван гог

Малкият ръждясал пистолет от частна колекция, за пръв път показан на публиката, е най-вероятно оръжието, с което Ван Гог е сложил края на дните си. Художникът се самоубива на 27 юли. В този ден той напуска хотела си в Овер-сюр-Оаз с четките и триножника. Няколко часа по-късно той се завръща ранен и издъхва в ръцете на брат си Тео едно денонощие по-късно.

Оръжието така и не беше открито, докато през 1960 година един фермер не намира в нивата си 7-милиметровия малък пистолет. Специалистите установиха, че той е стоял в земята в продължение на 50-60 години. Ниската му огнева мощ обяснява защо куршумът,изстрелян отблизо, е рикоширал върху ребрата му. Изложбата ще бъде открита до 25 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
16-годишен ученик развива успешен бизнес с лешници
16-годишен ученик развива успешен бизнес с лешници
Изгоря аптека във Варна
Изгоря аптека във Варна