НОВИНИ

Протест в центъра на Пловдив заради принудителното извеждане на кучета и котки

Безпрецедентен казус, който следим. Протест и напрежение в центъра на Пловдив заради принудителното извеждане на 10 котки и 2 кучета от къща, която обитават. Домашните любимци трябваше да бъдат взети с намесата на частен съдебен изпълнител и полицейски служители. До тук се се стигна след множество жалби от съседи. Има и решение на Върховния касационен съд, което постановява, че в къщата може да се отглежда само една котка.

bnt avatar logo
от БНТ
18:20, 20.09.2016
Чете се за: 01:04 мин.
По света

Час преди пристигането на съдебния изпълнител Маргарита Кехайова вече беше преместила домашните си любимци при свои приятели.

Маргарита Кехайова: Сърцето ми се късаше за тях, сърцето ми се късаше като ги гледах. Напрежението ескалира с появяването на жалбоподателите Нели и Добрин Иванови.

Техните поддръжници влязоха в спор със защитници на животните. А критиките и аргументите прераснаха в обиди и заплахи.

Георги Сербезов: Аз наистина не мисля, че има законов начин животни ако има останали вътре, да бъдат изведени.

Гражданско недоволство посрещна и съдебния изпълнител Мариана Обретенова. С полиция тя влезе в къщата, където се оказа, че има още котки. Докато служители на Зооветеринарния комплекс хванат животните, на 86-годишната Тонка Гонева - собственик на имота, й прилоша. Наложи се екип на Спешна помощ да я прегледа, а двете й дъщери да осигурят достъп до апартамента на първия етаж. През цялото време пред къщата стояха хора - готови да осиновят някой от домашните любимци.

Костадин Георгиев: Искам да помогна да спасим няколко котенца, тук се събират две - тук 7-8 поне. Не трябва да постъпваме нехуманно към животните.

Пред входа на къщата се бяха събрали и съседи, някои от които се оплакваха от денонощен тормоз, мръсотия, миризма на котки и лай на кучета. Заради неудобството жалбоподателите Нели и Добрин Иванови дори си направили паник стая на втория етаж.

Нели Иванова: Тези щори горе са полипропиленови, има и вътрешни. Живеем в една стая, защото откъм двора миризмата е непоносима.

Котките, които бяха открити в къщата, нямаха ветеринарни паспорти.

Мариана Обретенова - частен съдебен изпълнител: Според закона за защита на животните котките трябва да бъдат чипирани,а паспорти въобще не ми представиха.

Котките на Маргарита Кехайова вече ще бъдат под грижите на организацията "Енимъл Хоуп". Те ще бъдат прегледани, обезпарзитени и чипирани в зооветеринарната служба. След това доброволци ще могат да ги осиновят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството отпусна 1.2 млрд лева за реакторите за АЕЦ Белене​ (Обзор)
Правителството отпусна 1.2 млрд лева за реакторите за АЕЦ "Белене"​ (Обзор)
Русе е на трето място в България по успехи в математиката
Русе е на трето място в България по успехи в математиката