НОВИНИ

В Австрия избират президент

Австрийците гласуват на втория тур на президентските избори, на който ще избират между кандидата на крайната десница Норберт Хофер и либерала и бивш член на Зелената партия Александер ван дер Белен. От Виена с повече подробности за изборите разказват специалните ни пратеници - Десислава Апостолова и оператора Владимир Богдански.В

bnt avatar logo
от БНТ
12:03, 04.12.2016
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Повечето изборни бюра бяха отворени в 7 часа местно време (8 ч. българско). Гласуването ще завърши в 17 ч., когато ще започнат да се появяват първите прогнозни резултати. Конституционният съд е забранил екзитполове.

Резултатите ще бъдат огласени едва след преброяване на гласовете от вота по пощата, който се предпочита от много избиратели в Австрия и наклони везните в полза на Ван дер Белен на първия тур на 22 май. Първият тур обаче беше анулиран заради процедурни нарушения.

Право на глас имат около 6,300 милиона избиратели.

Ако австрийците предпочетат Хофер от Партията на свободата пред независимия кандидат Ван дер Белен, Австрия ще стане първата държава в Европа с крайнодесен президент.

Вторият тур предизвиква голям медиен интерес и ще бъде отразяван от повече от 750 журналисти от цял свят - около 500 австрийски и 250 чуждестранни, съобщи австрийското вътрешно министерство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избират митрополит на Старозагорска епархия
Избират митрополит на Старозагорска епархия
Известните хора в село Славяново
Известните хора в село Славяново