НОВИНИ

​В Австрия издадоха наръчник за срещи с крави на алпийски пасища

Австрия се гордее със своите зелени алпийски пасища, където планинарите могат свободно да се разхождат сред спокойно пасящите крави, съобщава ДПА. Но след като туристка беше стъпкана до смърт от стадо крави правителството реши да издаде предписание за поведението на посетителите, които не са запознати с особеностите на тези животни.

bnt avatar logo
от БГНЕС
22:32, 20.04.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света
австрия издадоха наръчник срещи крави алпийски пасища

Ето с какво искат да се съобразят туристите, когато се разхождат в Алпите или в райони, в които има заградени пасища за крави:

Трябва ли да се страхувам от кравите?

„Кравите по принцип не са опасни животни, но планинските пасища не са зоологически градини“, заяви австрийският министър на туризма Елизабет Кьостингер, която е израсла във ферма. Австрийското бюро по алпийска безопасност е регистрирало едва 54 инцидента с едър рогат добитък, взели два човешки живота за последното десетилетие на фона на 30-те милиона планинари, които са посетили планинските райони на страната за същото това време.

Туристите не трябва да хранят или да плашат животните като вдигат шум, се посочва още в предписанието на властите. Хората трябва да се придържат към маркираните пътеки. Ако кравите блокират пътя, то никога не трябва да се минава сред животните, а покрай тях.

Какво „вбесява“ кравите?

Бъдете нащрек ако крава иска да защити теленцето си – особено от кучета. При повечето инциденти между хора и крави винаги има намесено и куче, което планинарите взимат на разходка сред природата.

;

Собствениците на кучета трябва да държат любимците си на каишка, от която трябва да ги освободят, ако кравите започнат да се държат агресивно, се посочва в указанията на властите. „Кучетата са доста по-бързи от кравите и могат лесно да избягат“, твърди Андреас Ермакора, който ръководи австрийския алпийски клуб. „Тогава кравите ще тръгнат след кучето, а не след човека“, добавя той, и подчертава, че има опит от ходенето на разходки с кучето си в планината.

Как да разбера какво чувстват кравите към мен?

Животните показват че са раздразнени като вдигат и навеждат главата си, рият с копита или пръхтят.

Какъв е най-добрият начин да се предпазя, ако ме доближи крава?

Най-добре е да запазите спокойствие и да се отдалечите от пътя на животното, но без да се обръщате с гръб към него, така че да виждате какво прави то, съветва Министерството на туризма.

Основното правило за планинските пасища, което властите молят планинарите да спазват е „уважавайте хората, които работят там, природата и животните“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Нови атаки край Триполи
​Нови атаки край Триполи
Папа Франциск отслужва Великденско бдение във Ватикана
Папа Франциск отслужва Великденско бдение във Ватикана