НОВИНИ

Разрастват се протестите на белгийските ученици в защита на климата

В Белгия вече четвърта седмица ученици организират протестни шествия с искания правителството да предприеме спешни мерки за предотвратяване на глобалното затопляне и опазване на природата. Движението, което започна от Брюксел, вече има хиляди последователи и в другите големи градове. Какво искат белгийските деца от политиците - разказва кореспондентът ни Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:29, 31.01.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Един ден в седмицата те не ходят на училище, за да протестират с искания за спешни и радикални мерки в защита на климата. Учителите и родителите им ги подкрепят, лицата им са по първите страници на вестниците.

Белгийските политици засега не им обръщат сериозно внимание, но ще трябва да го направят, защо движението на кръшкащите от училище защитници на климата, както ги наричат, се разраства.

В Белгия има четирима министри на околната среда - един във Валония, един във Фландрия, едни в Брюксел и един федерален. Според децата обаче нито един от тях не върши сериозна работа.

Днес освен в Брюксел многохилядни протести имаше и в Лиеж и Льовен.

Днес над 3000 учени и университетски преподаватели изпратиха открито писмо, с което подкрепят исканията на учениците за спешни мерки.

"Децата ни имат право, те се опитват сами да защитят собственото си бъдеще, защото възрастните не го правят", казват експертите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата във Венецуела беше акцент в разговорите на външните министри на ЕС
Кризата във Венецуела беше акцент в разговорите на външните министри на ЕС
Румен Радев призова за задълбочена оценка на риска при влизането ни в Еврозоната
Румен Радев призова за задълбочена оценка на риска при влизането ни в Еврозоната