В Белград - протест срещу мръсния въздух. Стотици протестиращи се включиха в демонстрацията с хирургически маски и респиратори на лицата и настояха правителството да вземе мерки срещу замърсяването на въздуха в Сърбия.

Белград и няколко сръбски градове дни наред бяха покрити от гъст смог, заемайки челните позиции в класациите с най-замърсените градове. Не по-различна е ситуацията в столиците на съседните Босна и Херцеговина, Косово и Северна Македония.

Най-малко 175 от 100 000 смъртни случая в Сърбия са директно свързани с мръсния въздуха, сочат данни на Глобалния съюз за здравеопазване и борба със замърсяването. Това поставя страната на девето място в света по този показател след Чад, Северна Корея и Южен Судан.

И макар лек вятър да разсея смога, липсата на действия от страна на управляващите стана причина за протест в Белград.

Радомир Лазович, протестиращ: Дишаме един въздух, независимо дали сме прогресисти, социалисти, колоездачи, или родители, деца, атлети, или пък някой от тези хора, които са се събрали тук. Въздухът е един и не можем да избягаме от този факт. Но можем да направим нещо, което да промени тази катастрофална ситуация.
Наташа Пежич, жителка на Белград: Трябва да чакаме да излезе вятър, за да дишаме нормално, защото няма стратегия за борба с климатичните промени.

Две трети от електроенергията на Сърбия идва от стари централи, захранвани с въглища. Цената на природния газ е висока за много хора, които живеят средно с 500 евро на месец.

Все повече сърби се топлят, горейки каквото намерят - от въглища до стари автомобилни гуми. По улиците се движат стари автомобили, които също допринасят за високите нива на замърсяване.

Правителството в Белград смята, че замърсяването е типично за зимните месеци, но все пак обещава мерки за намаляването му. А по думите на президента Александър Вучич ефектът от тях ще бъде видим едва след шест-седем години.