НОВИНИ

В България няма регистър на донорите с редки кръвни групи

Страната ни все още няма Национална информационна система за кръводаряването, която да е внедрена във всички центрове у нас. В България няма и регистър на донорите с редки кръвни групи. Сред целите на Световната здравна организация е до 2 години всички държави да набавят нужната им кръв изцяло от безвъзмездни дарители, а у нас това са едва 22% от случаите.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
22:37, 14.06.2018
Чете се за: 00:43 мин.
Още
българия регистър донорите редки кръвни групи

Страната ни е в дъното на класациите за доброволни кръводарители като Марин Пенчев. В почти 80% от случаите у нас кръв се дарява при нужда от роднини. Това е 37-мият път, в който Марин ще помогне.

Марин Пенчев: 2009-та започнах малко по малко, през няколко месеца да кръводарявам. Всеки с нещо трябва да е полезен, мисля, че така съм полезен аз.

Единна информационна система за кръводарителите в България все още обаче няма. Така например в Пловдив може да се бракува кръв с изтичаща годност, докато в Стара Загора някой да има нужда от нея.

Марин Пенчев: Аз всъщнсот не знам какво помагам, тя тази кръв после се обработва и се разпределя.

БНТ: Там казват "на Вас Ви е за 16-ти път, а той казва "не, на мен ми е за 37-ми"...

проф. Фани Мартинова, директор на Националния център по трансфузионна хематология: Така ли? Значи... ето това означава, че губим връзката. Това се отразява всъщност на нашата работа, на информираността къде какви количества има. Идеята, която аз имам, е да се направи одит на съществуващата система.

От резултатите ще стане ясно колко ще струва доизграждането на базата данни. През миналата година у нас кръв са дарили 164 хиляди души - с 2 500 по-малко от 2016 г. За примера, който дава от години, Марин получи признание от Българския червен кръст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Почина Ди Джей Фонтана - барабанистът на Елвис Пресли
​Почина Ди Джей Фонтана - барабанистът на Елвис Пресли
​Пиян шофьор причини верижна катастрофа в София, трима души са в болница
​Пиян шофьор причини верижна катастрофа в София, трима души са в болница