COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

В Бразилия е създаден кризисен щаб заради пожарите в Амазония

Пожарите в Амазония представляват "международна криза" и трябва да са сред водещите теми, които ще се коментират на срещата на Г-7, смята президентът на Франция - Еманюел Макрон. Бразилският му колега - Жаир Болсонаро го обвини, че търси политически дивиденти. В Бразилия е създаден кризисен щаб, който следи ситуацията. А горящите дъждовни гори се виждат и от Космоса.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:39, 23.08.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
"Нашата къща гори. Буквално. Дъждовните гори в Амазония - дробовете, които произвеждат 20 % от кислорода на нашата планета - са в пламъци. Това е международна криза. Членове на Г-7, нека преди всичко останало обсъдим спешната ситуация в идните два дни!"

Това написа френският държавен глава Еманюел Макрон в Туитър. Реакцията на колегата му от Бразилия не закъсня.

"Бразилското правителство остава отворено за диалог, основан на обективни данни и взаимно уважение. Предложението на френския президент проблемите на Амазония да бъдат обсъждани на Г-7 без участието на страните от региона, разкрива колониално мислене, което не принадлежи на 21 век."

Болсонаро обаче призна, че страната не разполага с необходимите ресурси, за да се справи с мащабите на пожара. Той стигна и по-далеч, като намекна, че е възможно НПО-та да са запалили дъждовните гори, с което предизвика остри критики. Този път с твърденията му е са съгласни дори фермерите, за които разчистването на площ е добре дошло. С особена болка следят пожарите местните племена.

Хандех Укана Мура, племенен водач: С всеки изминал ден виждаме как разрухата напредва: обезлесяване, нашествие, изсичане. Тъжни сме, защото гората умира всеки миг. Усещаме промените на климата. А светът се нуждае от гора. Ние се нуждаем от нея, децата ни също.

А статистиката е безпощадна - в сравнение с миналата година пожарите в района на Амазония са 85% повече. За първите седем месеца от годината пламъците са погълнали над милион и 860 хиляди хектара екваториални гори. НАСА разпространи сателитни снимки на огнената стихия, която се вижда от Космоса.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Транспортират до болницата в Самоков ранения на Мальовица турист
Транспортират до болницата в Самоков ранения на Мальовица турист
Приключва срокът за компенсационните списъци за африканската чума
Приключва срокът за компенсационните списъци за африканската чума