НОВИНИ

Преговори в Брюксел за бъдещето на пакета "Мобилност" и доставките на газ към ЕС

В Брюксел се проведоха важни за икономиката в Европа срещи. Транспортната комисия в Европейския парламент обсъди позицията й за бъдещето на пакета "Мобилност" и дали той може да се гласува от депутатите. Газовите доставки пък бяха тема на разговор между представители на Еврокомисията, Русия и Украйна. Вижте повече от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 21.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Транспортната комисия в Европейския парламент не излезе с единна позиция по въпросите за бъдещето на пакета "Мобилност".

След проточили се с часове преговори, координаторите не се разбраха дали пакетът може да бъде гласуван от депутатите. Българската позиция беше промените да бъдат отложени за новия състав след евроизборите.

;

Днес имаше и много важна среша между зам.-председателя на ЕК, външния министър на Украйна и министъра на енергетиката на Русия. Тримата обсъдиха доставките на руски газ през Украйна към ЕС.

Сегашният договор изтича в края на годината и трябва да има политическо решение какво ще стане с тези доставки в контекста на обтегнатите отношения между Русия и Украйна. Гаранциите на Русия са, че криза в доставките тази зима няма да има.

Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК: Сигурността на газовите доставки тази зима също бяха дискутирани и добрата новина е че всичко е наред, под контрол и не предвиждаме никакви усложнения тази зима.

Следващият кръг от политическите преговори ще бъде през май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как план „Б“ на Тереза Мей се вписва в процеса на Брекзит?
Как план „Б“ на Тереза Мей се вписва в процеса на Брекзит?
Тереза Мей ще иска още отстъпки от ЕС за твърдата граница в Ирландия
Тереза Мей ще иска още отстъпки от ЕС за твърдата граница в Ирландия