COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Преговори в Брюксел за бъдещето на пакета "Мобилност" и доставките на газ към ЕС

В Брюксел се проведоха важни за икономиката в Европа срещи. Транспортната комисия в Европейския парламент обсъди позицията й за бъдещето на пакета "Мобилност" и дали той може да се гласува от депутатите. Газовите доставки пък бяха тема на разговор между представители на Еврокомисията, Русия и Украйна. Вижте повече от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:22, 21.01.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Транспортната комисия в Европейския парламент не излезе с единна позиция по въпросите за бъдещето на пакета "Мобилност".

След проточили се с часове преговори, координаторите не се разбраха дали пакетът може да бъде гласуван от депутатите. Българската позиция беше промените да бъдат отложени за новия състав след евроизборите.

;

Днес имаше и много важна среша между зам.-председателя на ЕК, външния министър на Украйна и министъра на енергетиката на Русия. Тримата обсъдиха доставките на руски газ през Украйна към ЕС.

Сегашният договор изтича в края на годината и трябва да има политическо решение какво ще стане с тези доставки в контекста на обтегнатите отношения между Русия и Украйна. Гаранциите на Русия са, че криза в доставките тази зима няма да има.

Марош Шефчович, зам.-председател на ЕК: Сигурността на газовите доставки тази зима също бяха дискутирани и добрата новина е че всичко е наред, под контрол и не предвиждаме никакви усложнения тази зима.

Следващият кръг от политическите преговори ще бъде през май.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът поиска безлихвени кредити за хора с неплатени, но декларирани осигуровки
Омбудсманът поиска безлихвени кредити за хора с неплатени, но декларирани осигуровки
Русенски скаути се борят за спасяването на кестените
Русенски скаути се борят за спасяването на кестените