НОВИНИ

В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС

В Брюксел започна извънредната среща на върха на Европейския съюз. Лидерите обсъждат резултатите от евровота и възможностите за определяне на следващия председател на Европейската комисия. В срещата участва и българският премиер Бойко Борисов.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:10, 28.05.2019
Чете се за: 01:51 мин.
По света

Коментарът на премиера Борисов не закъсня относно оставката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Той каза, че това е лично решение и не иска да се бърка в работата на другите пратии. По думите му, на него също са му искали оставката много пъти и той я е подавал. Борисов каза, че ще направи своя анализ за изборите в четвъртък или петък, но обеща промени в структурите на ГЕРБ. Според него, ниската избирателна активност се дължи на факта, че българите са били на почивка.

Бойко Борисов - министър-председател: Това е лично решение. Какво ще направят БСП си е тяхна работа. За мен аплодисментите в ЕНП са, че аз, България, сме победили лидера на ПЕС в пряк двубой, а другото е работа на БСП. Резултатите на ГЕРБ са много добри в състоянието, в което влязохме в тази кампания. Във възрастта от 30 до 50 години, и до 30 години, ние сме категорично първа политическа сила, сред работещите, младите, сред интелигенцията, висшистите. Губим от БСП над 60 години и нискоинтелелигентните, с основно образование.

Европейските лидери обсъждат разпределението на топ позициите в ЕС след евроизборите. Общата оценка е, че тази вечер няма да се стигне до единно решение. Премиерът Бойко Борисов коментира, че става въпрос за пазарлъци, защото отделните държави ще защитават своите позиции и интереси. България например иска новият орган по труда да бъде в София и Борисов каза, че ще стане по-близък с всеки, който гласува за кандидатурата на София. ГЕРБ остава зад водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер, а БСП остават зад кандидатурата на Тимерманс. Лидерите от ПЕС и от ЕНП днес също имаха срещи преди срещата на върха на ЕС.

Бойко Борисов - министър-председател: Ние като позиция на ЕНП сме твърдо зад него. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме колебания или други позиции. Ясно и точно.
Сергей Станишев - председател на ПЕС: В тази кампания социалистите представиха най-силния кандидат за председател на ЕК и след дискусиите днес категоричното мнение на премиерите от нашето семейство е, че ние ще настояваме Франс Тимерманс да бъде изпратен за председател на ЕК като човек, който има най-силни качества.
;

Най-големият противник на водещите кандидати е френският президент Макрон.

Еманюел Макрон - президент на Франция: Събираме се за една важна среща след избори, които ни изпратиха ясни послания. Много хора си мислеха, че Европа е уморена, но нашите народи ни казаха, че искат да дискутират за Европа. Високата избирателна активност ни задължава. Изправени сме пред нов етап - за първи път от съществуването на Европарламента няма мнозинство с две партии. Днес бих искал да се съсредоточим върху сърцето на проекта, който искаме да осъществим в следващите 5 години. Не искам дебат около имена, а дебат за приоритети и критерии.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: В Германия всички партньори в управляващата коалиция подкрепят системата на водещите кандидати. Щастлива съм, че и Европейският парламент също подкрепя този принцип. Председателят на парламента ще потвърди днес тази позиция . Аз лично заставам зад кандидатурата на Манфред Вебер, очевидно не всички го подкрепят. Но за нас въпросът за водещия кандидат е много важен.

Всички европейски лидери влязоха на срещата без мобилните си телефони, за да няма изтичане на информация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Столичната улица Граф Игнатиев е напълно готова
​Столичната улица "Граф Игнатиев" е напълно готова
Депутатите от правната комисия в НС отхвърлиха ветото на президента
Депутатите от правната комисия в НС отхвърлиха ветото на президента