НОВИНИ

В Брюксел съдят арабски принцеси - държали прислужници като робини

В Брюксел започна процес срещу арабски принцеси заради трафик на хора, нелегално наемане на работа и нечовешко отношение към персонала. Повече от 20 прислужници, работили на черно за богатата арабска фамилия, са били малтретирани по време на престоя на принцесите в скъп хотел в белгийската столица.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:29, 12.05.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света

През 2008 година принцеса от Обединените арабски емирства и осемте ѝ дъщери наемат за няколко месеца целия четвърти етаж на луксозния хотел Конрад, който се намира на "Луиза" - най-скъпия булевард в Брюксел.

Принцесите са в Брюксел за ин витро процедури. Заедно с тях в хотела пристигат и 20 прислужници от различни националности.

Според свидетели момичета са били третирани като модерни робини. Те работели денонощно, не получавали храна и трябвало да спят на пода до леглата на принцесите. Паспортите им били отнети и те нямали право да напускат дори етажа на хотела.

Едно от момичетата все пак успява да избяга и се оплаква в полицията. Така социалните служби инспектират хотела и успяват да изведат оттам още 17 момичета. С помощта на Федералния център за миграция пострадалите завеждат дело срещу богатата арабска фамилия. Заради процесуални пречки обаче делото влиза в съда едва сега, почти 10 години след събития.

Обвиняемите принцеси не присъстваха в съдебната зала. Но ако съдът ги признае за виновни, те могат дори да бъдат пратени и в затвора. Ако, разбира се, Обединените арабски емирства, ги предадат на Белгия.

Адвокатите на момичетата, държани като робини, се съмняват, че това ще стане.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба показва артефакти, открити през 2016-а при разкопки в София и околността
Изложба показва артефакти, открити през 2016-а при разкопки в София и околността
Задават ли се предсрочни избори в Австрия?
Задават ли се предсрочни избори в Австрия?