НОВИНИ

В Буенос Айрес започва срещата на върха на Г-20

Започва срещата на върха на Г-20 в Буенос Айрес. Украйна, търговията и климата се очаква да бъдат основните теми, които ще бъдат обсъдени от световните лидери днес и утре.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:54, 30.11.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Напрежение бележи началото на срещата на върха на Г-20. Очаква се водеща тема в разговорите на държавните и правителствените ръководители на двадесетте най-влиятелни сили на планетата да бъде сблъсъкът в Азовско море, където руските гранични служби задържаха три украински военни кораба.

След сблъсъка Украйна, която не членува в Г-20, въведе военно положение, а американският президент Доналд Тръмп обяви, че отменя планираната двустранна среща с руския държавен глава Владимир Путин.

В Буенос Айрес Путин обаче ще се срещне с европейските лидери, които също осъдиха разрастването на конфликта.

Другият дългоочакван разговор ще бъде между Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин на фона на търговската война между САЩ и Китай.

;

В Буенос Айрес ще бъде засегнат и въпросът за климата. Очаква се основен защитник на идеята за борба срещу климатичните промени да бъде Франция и нейният президент Еманюел Макрон.

Друга важна тема ще бъде петролът. Има вероятност Саудитска Арабия и Русия да намалят производството, за да балансират поевтиняването на петрола на световния пазар.

Германският канцлер Ангела Меркел вероятно ще изпусне началото на срещата, тъй като правителственият самолет се наложи вчера да кацне в Кьолн заради технически проблеми.

Повече от 22 000 аржентински полицаи ще охраняват събитието, след като преди година в Хамбург срещата на Г-20 бе съпроводена от прояви на насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес са официалните срещи на премиера Бойко Борисов в Мароко
Днес са официалните срещи на премиера Бойко Борисов в Мароко
Днес е крайният срок за плащане на такса смет
Днес е крайният срок за плащане на такса смет