НОВИНИ

"Девня Цимент" изгаря отпадъци без нарушения

„Девня Цимент“ е един от четирите завода в страната, който има разрешително за изгаряне на RDF отпадъци. Това става в специална инсталация, в която предприятието е инвестирало над 400 милиона лева през последните години. Изгарянето на така нареченото RDF гориво намалява количеството на депонираните отпадъци в регионалното депо - проблем, с който се сблъскват всички общини в страната.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
16:31, 19.02.2020
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

В „Девня-цимент“ се изгарят RDF отпадъци, коитo са получени в завода за преработка на твърди битови отпадъци с. Езерово край Варна.

Силвио Тийде, изпълнителен директор на „Девня Цимент“: Бихме искали да използваме само материали, произведени в региона. За съжаление обаче засега пазарът тук не предлага достатъчно подобни материали. Затова се налага да внасяме от други страни от Европейския съюз.

Изгарянето на отпадъците става в огромна пещ, в херметически затворена среда. Емисиите, които се отделят в атмосферата, се следят всекидневно, а данните се записват и се докладват на отговорните институции всеки месец.

Ивайла Василева, директор по опазване на околната среда: Всички емисии, които се генерират от процеса и те са изключително в нормите.Количествата, които изгаряме са около 400 тона на ежедневна база.

Целият процес по изгаряне на отпадъците се контролира стриктно в завода.

Силвио Тийде, изпълнителен директор на „Девня Цимент“: Всички пратки, които пристигат в нашата фабрика се проверяват. Вземаме проби от всички бали при тяхното пристигане, а материалът се анализира много детайлно както в нашата лаборатория, така и в независима лаборатория.

От завода в Девня подкрепят новите мерки, предприети от държавата за контрол върху вноса и горенето на отпадъци.

Ивайла Василева, директор по опазване на околната среда: Тук се вижда складът за алтернативни горива, следи се в постоянен режим, както и непрекъснатия контрол на емисии от комина.

Според жители на Девня, обаче, въздухът в града е замърсен от производствата на всички заводи в града.

От Девня-цимент са категорични, че изгарянето и превозът на отпадъците се следят стриктно и са съобразени с всички изисквания на Европейския съюз.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прибраха апаратурата за измерване на интензивно миришещи вещества в Русе
Прибраха апаратурата за измерване на интензивно миришещи вещества в Русе
Шефът на АПИ послуша Борисов, глашатайства в Бистрица и Панчарево
Шефът на АПИ послуша Борисов, "глашатайства" в Бистрица и Панчарево