НОВИНИ

В Долно Осеново са доволни от по-високите цени на тютюна

С по-високи цени започна тазгодишната изкупна кампания за тютюна в село Долно Осеново. Местните производители са доволни от парите, които получават за продукцията си и се надяват цените да запазят нивата си до края на кампанията. Много от жените в селото обаче вече не се занимават с отглеждането на тютюна, защото в Долно Осеново съвсем отскоро има открити три шивашки цеха.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
19:19, 21.11.2016
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

От три лева и 50 стотинки средна цена през миналата година до 7, че дори и 8 лева за килограм през тази кампания. Скокът в сумите, които фирмите изкупвачи дават за тютюна, производителите в Долно Осеново обясняват с по-добрата продукция, която са отгледали.

- Много сме доволни тая година.

- По-високо ниво е, сега дават по 7-8 лева на килограм дават.

- 7 лева средна цена за Осеново горе долу е големо постижение в сравнение с предходните години.

- Ще се запази ли цената по време на кампанията? Според мен няма да падне, защото гръцката фирма вчера свърши, тя изкупува 4-5 дена, и първия ден каквато цена дадоха и последния я дадоха.

Цената на тютюна зависи най-много от оценителя, защото той определя колко качествена е предадената суровина. Сега за първо качество цената е 10 лева, за второ 6, а за трето 2,50 лв.

Месут Шабан, оценител на тютюн: Без претенции никога не е било, винаги претенции е имало, но което си е хубаво, добри цени имаме. Тежко е да оценяваш, човека цяло лято е работил и тука за 15-20 минути оценяваш. Трябва да му решиш съдбата... Така идва.

- Тая година го оценяват реално.

Димитър Сегменов, председател на тютюнева кооперация, с. Долно Осеново: Може да е жълт, гледаш го на цвят хубав, обаче щом е кожав, щом стръжка в ръката, значи той отива в друга класа, вместо първа втора, вместо втора трета. От 8.6 на 5.6, от 5.6 на 2.

Откритите три шивашки цеха в Долно Осеново вече осезаемо отнемат от работната ръка за тютюна.

- По-добре да работят в шивачен цех, да им дават там по 200 лева всеки месец, така по има сметка, отколкото тука, осигуровки им дават там, а на нас кой ще ти даде осигуровки.

- Сега обещават да върнат хората на нивата, дано да е така, оти ние цела година се разправяме само с тютюн и нас си ни устройва.

Тазгодишните по-високи цени обаче дават кураж на производителите да продължат да произвеждат суровината. В Долно Осеново до момента изкупеният тютюн е 76 тона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петокласници пресъздадоха Слънчевата система
Петокласници пресъздадоха Слънчевата система
Отстраниха от длъжност обвинените в корупция гранични полицаи на Дунав мост
Отстраниха от длъжност обвинените в корупция гранични полицаи на Дунав мост