НОВИНИ

В Египет обявиха тримесечно извънредно положение след атентатите

Египет е в траур след самоубийствените атентати, които бяха извършени вчера в две християнски църкви. Заради нападенията президентът на страната, Абдел Фатах ал-Сиси обяви извънредно положение за срок от три месеца. При атаките срещу коптските храмове загинаха най-малко 46 души. Отговорност за тях пое "Ислямска държава". Атентатите бяха извършени преди визитата на папа Франциск в Египет, насрочена за 28 и 29 април.

Лилия Мустакова
от Лилия Мустакова
06:09, 10.04.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Според египетската конституция държавният глава трябва да до една седмица да поиска одобрението на парламента. Очаква се законодателният орган да одобри предложението.

Абдел Фатах ал-Сиси заяви, че "терористите се опитват да подкопаят единството на страната и египтяните трябва да бъдат бдителни, независимо от религията, която изповядват, за да предпазят родината си". В Египет ще бъде създаден и Висш съвет за борба с тероризма и екстремизма.

Президентът обвини страни, които не назова, в подхранване на нестабилността в Египет, но допълни, че "множество заговори срещу страната са били успешно осуетени". Той предупреди сънародниците си, че "сблъсъкът с терористите ще бъде дълъг и болезнен".

Египет обяви извънредно положение през месеците след свалянето на предшественика на ал-Сиси, Мохамед Морси. Тогава поддръжниците му организираха масови протести, довели до насилие.

Американският Държавен департамент строго осъди "варварските нападения" срещу християнски църкви в Египет, отговорността за които пое терористичната групировка "Ислямска държава". Вашингтон заяви, че "ще продължи да подкрепя сигурността и стабилността на Египет в усилията му да победи тероризма".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Едноминутно мълчание в Швеция в памет на жертвите от Стокхолм
Едноминутно мълчание в Швеция в памет на жертвите от Стокхолм
Хиляди в Унгария протестираха в защита на университета на Сорос
Хиляди в Унгария протестираха в защита на университета на Сорос