НОВИНИ

В Етиопия садят дървета срещу климатичните промени

В Етиопия за ден засадиха 350 милиона дървета. Целта е по този начин да се помогне на природата и да се намалят негативните последици от климатичните изменения.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
10:36, 31.07.2019
5446
Чете се за: 00:49 мин.
По света

С много ентусиазъм и желание за промяна в инициативата се включиха малки и големи. Държавните служители бяха освободени от работа, за да могат заедно със семействата си да се присъединят към каузата. Личен пример даде и премиерът на страната Аби Ахмед, който също засади дръвче. Целта на инициативата беше да се засадят 350 милиона дръвчета за ден. Тя е част от от по-голям проект за борба с климатичните изменения, наречен Зелено наследство. През целия ден премиерът обновяваше информацията в своя Туитър.

Накрая стана ясно, че набелязаната бройка дори е надвишена и са засадени 353 милиона 633 хиляди и 660 фиданки. Според специалисти, обновяването на горския фонд ще реши много проблеми.

Проф. Самюел Гелета, специалист по почви: Проблемът с околната среда е основна грижа на глобално ниво, но за тази страна това важи в още по-голяма степен. Възможно е причините за проблемите на Етиопия, за глада, да са свързани с неглижирането на природата.
Дейене Гутема, редактор: Наблюдаваме запустяване на земята в глобален мащаб. Някога тази държава била богата на гори, сега всичко е унищожено. Така че това е добра възможност да върнем нещата такива каквито би трябвало да бъдат.

Че са необходими спешни мерки показват и цифрите - през 19 век горите са заемали около 30% от територията на Етиопия, сега - едва четири на 100. Все още не е ясно дали Етиопия - втората по население държава в Африка, е счупила предишния рекорд за най-масово засаждане на дървета.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връщат мозайките в Голямата базилика в Пловдив
Връщат мозайките в Голямата базилика в Пловдив
Две от петте кланици в Пловдивско се охраняват от военна полиция
Две от петте кланици в Пловдивско се охраняват от военна полиция