НОВИНИ

В #Европа: Европейската единна валута навърши 20 години

Франкфурт е градът с една от най-големите фондови борси в света, ще се опита да стане финансова столица на Европейския съюз, ако има Брекзит. Париж, Дъблин и отскоро Амстердам могат също да финишират като победители. Междувременно еврото навърши 20 години. В добра форма ли е европейската валута и кой пръв държи евробанкнота? Разказва Емилия Запартова.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:49, 10.02.2019
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Еврото е родено от договора от Маастрихт от 1992 г. Налага се като общоевропейско решение заради риска от парична нестабилност през 70-те и 80-те години. Маастрихтският договор постановява създаването на единен монетарен съюз за всички страни от евросъюза без Дания и Велокибритания. Срокът за това е 1999 г.

На 1 януари същата година няколко страни фиксират обменните си курсове. Те приемат обща финансова политика под ръководството на Европейската централна банка.

Гордън Браун, министър на финансите на Великобритания (2 май 1998 г.): Единодушно се съгласихме с препоръките на Комисията, че 11 страни-членки: Белгия, Германия, Испания, Франция, Ирландия, Италия, Люксембург, Холандия, Австрия, Португалия и Финландия изпълняват необходимите условия за приемане на единната валута.
;

Три години по-късно двойната употреба на вътрешна валута и евро е приключила. Тогавашният председател на европейския парламент е сред първите, които теглят новите пари от банкомат.

Никол Фонтен, председател на ЕП 1999 г. - 2002 г. (1 януари 2002 г.): Това е конкретното прилагане на единната валута. Днес 300 милиона европейци имат в джоба си осезаемия знак за принадлежност към Европа.

Успоредно с 19-те членки на еврозоната три страни - Ватиканът, Сан Марино и Монако секат свои евромонети и използват общите евробанкноти.

Монетите представляват особен интерес за колекционерите заради дизайна и изработката им.

;

Този януари еврото навърши 20. Използва се от над 340 млн. души и е втората по значимост валута в света.

Марио Драги, президент на ЕЦБ: Единната валута даде на всички членки на еврозоната суверенност на тяхната монетарна политика.

20 години след появата му съвремието беляза еврото. Банкнотите от 500 евро станаха известни като „парите на бин Ладен“. Смята се, че точно тези купюри се използват най-много за пране на пари и финансиране на тероризма.

Затова се намери общоевропейско решение - Европейската централна банка реши да спре печатането им.

;

С годините нови страни от Евросъюза влязоха в еврозоната, последната от тях е Литва - през 2015 г.

Днес членките са общо 19.

Ноември 2008 г. е началота на едногодишна рецесия в зоната. Дълговата криза, започнала през 2010 г., води до драконовски мерки за икономии в Гърция.

Марио Драги успокои пазарите. Европейската централна банка е „готова на всички необходимо за запазване на еврото“, казва шефът на институцията, наричан в медиите „Супер Марио“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата седмица започва със слънце, след вторник се очаква застудяване
Новата седмица започва със слънце, след вторник се очаква застудяване
Италианецът Алесандро Мамуд е тазгодишният победител на фестивала в Сан Ремо
Италианецът Алесандро Мамуд е тазгодишният победител на фестивала в Сан Ремо