НОВИНИ

В Европарламента одобриха промени в Шенгенската информационна система

Комисията по правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент одобри промени в Шенгенската информационна система, които ще улеснят контрола по външните граници на Европейския съюз. Целта е да се подобри обмяната на информация между националните съдебни и полицейски власти. Създават се и възможности за по-бърза комуникация между държавите в случаи, свързани с тероризъм. България в момента има пасивен достъп до системата.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:42, 07.11.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Отпечатъци от пръсти и длани, снимки и ДНК данни ще се съхраняват в бъдеще в Шенгенската информационна система. Сега тя съдържа информация за изчезнали и издирвани лица, откраднати или изгубени оръжия, документи и автомобили. В бъдеще държавите ще трябва да въвеждат всички данни на проверяваните по границата лица, нещо, което в момента не е задължително. По-голям достъп ще има и Европол.

Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ-ЕНП: "Вече задължително ще се вкарват в Шенгенската информационна система и данни за потенциални извършители на терористични актове, те трябва да се задържат и разпитват, ще се вкарват и данни за неизвестни лица, които ще се проверяват по пръстови отпечатъци и отпечатъци на дланта".

Системата ще съдържа и по-подробна информация за лица, на които е отказано убежище или разрешеният им престой е изтекъл, така че да могат да бъдат връщани по-лесно в страните, от които идват. В момента повече от половината от тях остават нелегално в Евросъюза.

Йерун Ленарс - евродепутат от Холандия: "В Холандия има процедура, която определя кой може да остане в страната. Когато на някой му се откаже убежище, ние го викаме и му казваме: "Трябва доброволно да напуснеш страната, довиждане". После отмятаме срещу името му, че той е предупреден, но всъщност дори не знаем дали той е ефективно е напуснал страната. С новите промени ние ще разрешим този проблем".

По време на българското председателство държавите от Европейския съюз трябва да постигнат съгласие и да одобрят промените в Шенгенската информационна система, които ще направят борбата с тероризма и незаконната миграция многократно по-ефективна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Данаил Кирилов: Искаме време за правосъдието относно сделките по приватизация
Данаил Кирилов: Искаме време за правосъдието относно сделките по приватизация
БАБХ стриктно контролира употребата на антибиотици в животновъдството
БАБХ стриктно контролира употребата на антибиотици в животновъдството