НОВИНИ

В Европейския парламент дебатираха Брекзита

Референдумът във Великобритания беше тема на дебати в Европейския парламент. В Страсбург евродепутатите призоваха лидерите от Европейския съюз да го направят по-отговорен и по-социален, за да стане той по-близък на хората.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:40, 05.07.2016
Чете се за: 00:53 мин.
По света

В пленарната зала председателят на Европейския съвет Доналд Туск и на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направиха преглед на резултатите от срещата на лидерите миналата седмица. Туск посочи, че Европейският съюз очаква Великобритания възможно най-скоро да обяви точен план за излизане от съюза. Според Туск напускането ще има лоши последствия за Лондон.

Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Брекзит означава значително по-нисък растеж във Великобритания, с възможно негативно влияние върху целия свят.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обвини лидерите на кампанията за излизане, че напускат лодката и оставят решенията на други. Той каза, че засега няма нужда от промяна на тези приоритети на Европейската комисия, които работят. Даде пример с инвестиционния план.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: До днес сме мобилизирали инвестиции на стойност 108 милиарда евро. Инвестиции, които не биха могли да се случат, ако инвестиционният план не съществуваше.

Председателят на групата на ЕНП Манфред Вебер предупреди, че останалите 27 държави от съюза не трябва да позволяват да станат заложници на политическия хаос във Великобритания.

Лидерът на групата на социалистите Джани Питела приветства Европейския съвет, че не е позволил да бъде изнудван. Питела отново каза, че не трябва да се позволява достъп на Великобритания до общия пазар, ако страната не спазва изискването за свобода на движение.

Сайед Камал, председател на групата на консерваторите поиска европейските лидери да използват ситуацията, за да променят политиката си и да направят съюза по-прозрачен.

Очаква се Великобритания да задейства процедурата за излизане през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да пестим от сметката за ток през летния сезон
Как да пестим от сметката за ток през летния сезон
След 2 години без титуляр на поста, Софийският апелативен съд има председател
След 2 години без титуляр на поста, Софийският апелативен съд има председател