НОВИНИ

В Генерал Тошево излизат на пореден протест срещу добива на газ

Пореден протест срещу намерението за добив на природен газ в района на добруджанската община Генерал Тошево днес. Този път организатор на протеста са земеделците от региона. Днес е и последното обществено обсъждане, след което РИОСВ-Варна ще излезе със становище за инвестиционното намерение.

bnt avatar logo
от Петя Николаева
08:41, 28.10.2017
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Преди по-малко от седмица жители на община Генерал Тошево излязоха на пореден протест срещу инвестиционното намерение за добив на природен газ в землищата на 18 села от района. Протестиращите се страхуват, че технологията за добив на газ в района ще замърси водата и въздуха, а основният поминък в региона - земеделието, ще бъде унищожен.

Боян Стоянов - земеделски производител: Преди 10-15 години бях във Франция в един земеделски институт и накрая на срещата търговският директор на института ми каза следното - аз почти няма държава в света, която съм обикалял, но почва като в Добруджа не съм виждал. Вие не знаете с какво богатство разполагате. И сега усещам, че от нашето райско кътче искаме да направим ад.
Димитър Господинов: Моите страхове са тази фирма „Русгеоком" приказват глупости и ще си правят каквото искат под земята. Мен ме е страх, че водата ще се замърси, че добивите ще намалеят и общо взето хората ще напуснат района.
Атанас Атанасов-член на инициативния комитет против добива на газ: Първоначално когато създадохме инициативния комитет бяхме само 7 души и се събрахме заради страховете си и заради интуицията си, че нещо лошо ще стане. Днес, когато сме на финалната права, когато сме прочели доклада, сме убедени, че това нещо не бива да се случва.

От „Русгеоком БГ" пък казват, че опасност за замърсяване на водата и почвата няма.

инж. Димитър Мерачев - главен геолог "Русгеоком БГ": Газът е в свободно състояние, пробива се сондаж, оборудва се, всичко се циментира от външната страна на сондажа, което предпазва навлизането на каквото и да е в различните водоносни хоризонти, което е основното притеснение на хората.

Кметът на общината Валентин Димитров ще внесе на сесия на Общинския съвет предложение за местен референдум.

Валентин Димитров - кмет на община Генерал Тошево: Ще внесем докладна, с който да се определи датата, да се определи и бюджетът. Вече сме задвижили процедурата, в подготовка сме. Само по този начин ще се чуе гласът на всички жители на община Генерал Тошево и ще имаме тежест пред централната власт.

Ако държавата даде съгласие на фирмата за добив на газ, Димитър Господинов пък обмисля да напусне не само региона, но и държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Художничката Лиляна Дичева представя изложбата Възхвала на човека
Художничката Лиляна Дичева представя изложбата "Възхвала на човека"
БСП се събират на извънреден конгрес
БСП се събират на извънреден конгрес