НОВИНИ

В Германия определиха масовите убийства на арменци като "геноцид"

Германският парламент прие резолюция, която определя масовите убийства на арменци в Османската империя през 1915 година като геноцид. Документът предизвика остра реакция в Турция, говорител на управляващата Партия на справедливостта и развитието заяви, че това сериозно ще навреди на отношенията между двете държави.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
14:52, 02.06.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Резолюцията беше приета с мнозинство в Бундестага и в отсъствието на канцлера Меркел. Документът има символичен характер. В него се посочва още, че като съюзник на Османската империя по време на Първата световна война не е направила нищо, за да попречи на зверствата. Турция признава, че са избити много хора в Османската империя през 1915 година, но твърди, че сред тях има не само арменци, но и турци, и за геноцид не може да се говори. Още преди гласуването резолюцията предизвика гнева на Анкара.

Бинали Йълдъръм, министър-председател на Турция: "Когато държави, които смятаме за приятели, попаднат във вътрешно политическо отчаяние се появяват подобни идеи, които да пренасочат вниманието. Тази резолюция е една от тях. Германия преминава през истински тест за приятелство".

Коментарите на политолозите са, че едва ли има по-неподходящ момент за това гласуване. Причината е споразумението за бежанците, което беше сключено между ЕС и Турция, и което се смята за определящо за политическото бъдеще на Меркел. По думите на премиера Йълдъръм обаче решението на Бундестага няма да засегне договореното с Брюксел. Повече от 20 държави вече са обявили избиване на милион и половина арменци в Османската империя през 1915 година за геноцид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Държавни и частни електродружества обсъдиха нови цени на тока от 1 юли
Държавни и частни електродружества обсъдиха нови цени на тока от 1 юли
Знаменитости пишат на британците
Знаменитости пишат на британците