НОВИНИ

В Германия отдадоха почит на съпротивата срещу Хитлер

Германия почете опита за атентат срещу Адолф Хитлер преди 75 години. Тогава група висши военни се обединяват с цел да убият фашисткия диктатор. Считат ги за предатели до 1952- ра година, но днес, пред новобранци в Бундестага, канцлерът Ангела Меркел защити делото им като пример за доблест и смелост.Мария Стоянова с подробностите от Берлин.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
19:22, 20.07.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

400 млади войници дадоха тържествената си клетва на парадния плац в министерството на отбраната. Церемонията е въведена през 1956-та и се провежда в деня на неуспелия атентат срещу Хитлер.

В първата си реч като министър, Крамп-Каренбауер обърна внимание, че и днес политици са обиждани като "национални предатели", конституционният ред в страната е атакуван.

Анегред Крамп-Каренбауер, министър на отбраната на Германия: Все още може да се види как човешкото достойнство се тъпче от омраза, маргиналност и разделение. Все още може да се види как нашата демокрация удържа на презрение.

Канцлерът подчерта пред новобранците, че заговорниците срещу Хитлер са били патриоти. Според нея е важно не само да се държи жив споменът за тях, но и да се пази тяхното завещание.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Има моменти, в които неподчинението е дълг. Когато почтеността и човечността могат се насърчават с бунт срещу заповедта. Когато индивидът има морално задължение да се съпротивлява.

На 20 юли 1944 г. група офицери от Вермахта, начело с Клаус Шенк фон Щауфенберг, напразно опитват да премахнат Хитлер, повел унищожителна Втора световна война. Още същата вечер те са задържани и разстреляни там, където днес се заклеха младите войници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова надежда за мистериозното изчезване на Емануела Орланди през 1983-та
Нова надежда за мистериозното изчезване на Емануела Орланди през 1983-та
Напрежение между Лондон и Техеран след задържането на британски танкер
Напрежение между Лондон и Техеран след задържането на британски танкер