НОВИНИ

В Германия закриха последната въгледобивна мина

Германия се разделя с въгледобива. Председателят на Европейската комисия и президентът на Федералната република присъстваха на официална церемония по закриване на мините. Тя включваше смиволичен и последен добив на каменни въглища в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Решението е взето преди 11 години.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
20:25, 21.12.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Това е краят на 200 години индустриална история и той е емоционален. Миньорите и техните съдби са вдъхновявали братя Грим за някои от прословутите им приказки. В най-добрите години за въгледобива, през 50-те на миналия век, в него са работили 600 000 души. От много време насам обаче държавата подкрепя финансово индустрията с близо милиард евро публични средства.

;

Към това се прибавя и енергийния растеж, който прави тежкия миньорски труд неконкуретен. Затова през 2007 германските политици решиха да започнат поетапно разделяне с въгледобива, който е и причинител на екологични замърсявания.

Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия: Това е повече от парче въглен, това е история.

Благодарение на високи субсидии до масови и внезапни уволнения не се стигало. Германия сега се вдъхновява от партньорския и колегиален дух на миньорите, благодари им за труда и гледа към бъдещето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Деца с дихателни проблеми пропуснаха учебния ден заради мръсния въздух
Деца с дихателни проблеми пропуснаха учебния ден заради мръсния въздух
Напрежение в управляващата коалиция заради Закона за вероизповеданията
Напрежение в управляващата коалиция заради Закона за вероизповеданията