НОВИНИ

В Горно Хърсово събират средства за ремонт на вековна църква

Жители на благоевградското село Горно Хърсово събират средства за възстановяването на църквата в селото, която е на близо сто години. Храмът, чийто строеж е започнал през далечната 1922 година, е най-големият в селото, което има 13 махали, като с помощта на дарители през последните години по него са извършени редица ремонтни работи. За пълното му възстановяване обаче са нужни още около 18 000 лв, казват от кметството и църковното настоятелство.

bnt avatar logo
от БНТ
07:48, 10.03.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

През последната година жителите на благоевградското село Горно Хърсово са успели да ремонтират покрива на църквата, като по този начин спрели течовете, които се получавали при всеки по –силен дъжд и увреждали сградата. Ремонтиран е и навесът пред храма, където хората се съберат на църковни празници. Сега кметът на селото Христо Ганев и църковното настоятелство събират средства за външна изолация на храма.

Христо Ганев, кметски наместник на село Горно Хърсово: "Подготвили сме една молба до дирекция „Вероизповедания” ако могат малко да ни помогнат. Разбира се ние ще търсим помощ от приятели, познати, близки.
Любен, жител на Горно Хърсово: "С малко работа да речем, мога да помогна. С пари, аз съм в строеж и едва ли".

Освен храма „Възнесение Господне”, от църковното настоятелство и кметството искат да възстановяват и камбанарията, която е построена в страни от основната сграда и е в тежко състояние.

Велина Христова, член на църковното настоятелство: "Интересното е, че под камбанарията има стая, която е плетеница с кал, което младото поколение все по-рядко ще го вижда за напред и е хубаво да се съхрани. В тази стая има идея и се говори, че живял клисаря, който е използвал стаята освен за живеене и като канцелария, съхранявал е книжата за това време".
;

Плановете на църковното настоятелство, са след приключване на ремонтите по храма и камбанарията да се облагороди и освежи и пространството около сградата.

Велина Христова, член на църковното настоятелство: "Тука на съборите се събират по 200-250 души и тази година гледам колко деца имаше. Това са деца, внуци и пра внуци на възрастните хора тук. Мило беше, тичат, щъкат по този широк двор на храма”.

Черквата „Възнесение Господне“ е построена по идея на свещеник Иван Парашкански с дарения от жителите на селото и околните населени места и с доброволен труд.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен интерес към билковите продукти
Засилен интерес към билковите продукти
Веднага да се вземат мерки срещу комарите, призова проф. Кантарджиев
Веднага да се вземат мерки срещу комарите, призова проф. Кантарджиев