В Исландия променят строителни планове, за да не смущават елфите

В Исландия за пореден път промениха плана на строеж, за да не смущават елфите, или скритите хора, както ги наричат там. Вижте още за отношението на исландците към тези митични същества и вярванията, които са още от времето на вигингите.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
преди 2 години
Чете се за: 00:43 мин.
Животът

В градчето Хверагерди в южна Исландия на 45 километра от Рейкявик започна изграждането на жилищен комплекс. Той ще има 77 апартамента с площ между 60 и 90 квадратни метра, точно това, което се търси на пазара, казват предприемачите. Неочаквано препятствие обаче ги кара да променят плана на строежа.

Гисли Стейнар Гисласон, строителен предприемач: Тук възникна особена ситуация. Разбрахме, че на терена отдавна има дом на елфи. Заедно с общината решихме за променим плана и да заобиколим тяхното място, за да не нарушаваме пространството им.

В страната на вулканите е гейзерите такава новина не е изненада. През 30-те и 80-те години на миналия век два пъти се проваля изграждането на път между столицата и втория по големина град Коупавогюр.

Трасето минава през скала на елфите, а при опитите тя да бъде разрушена машините се чупят. Накрая шосето е направено, но минава покрай скалата.

В годините на Студената война почитатели на елфите протестират срещу американските военни самолети, разположени в Исландия като държава член на НАТО. Скритите хора са част от исландската история още от девети век с идването на викингите.

И остават част от живота ѝ и през 21 век - проучване от 2007 г. показва, че само осем процента от исландците вярват в съществуването им, но 54 на сто не биха го отрекли. И затова предпочитат да стеснят път, или да преместят строителна площадка, за да не ги смущават.

Топ 24
Най-четени