НОВИНИ

В Испания отбелязват националния празник на страната

Испания отбелязва националния си празник на фона на най-тежката политическа криза за последните 40 години, предизвикана от референдума за отделянето на Каталуния. Барселона стана арена на сблъсъци между привърженици и противници на идеята за независима Каталуния. Празникът беше белязан и от трагичен инцидент - разби се един от самолетите, които участваха в парада.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:43, 12.10.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

С издигането на испанския флаг и топовни салюти беше дадено началото на военния парад по случай националния празник на Испания - денят на откриването на Америка от Христофор Колумб през 1492 година. Повече от 4000 военнослужещи и бойна техника преминаха през централните булеварди на Мадрид пред погледите на събралото се множество.

Парадът беше приет от крал Филипе VI. Той беше придружават от съпругата си Летисия и двете им деца. Трагичен инцидент помрачи празничния ден. След участието си в парада, един от изтребителите Юрофайтър се разби в авиобаза в провинция Албасете. Пилотът не е успял да катапултира.

И в каталунската столица Барселона отбелязаха празника. Многохилядното шествие в защита на единна Испания започна мирно, но напрежението ескалира. Между лагерите на привържениците и противниците на независима Каталуния полетяха бутилки, столове, камъни. Изгорено беше знамето на Каталуния. Чуха се призиви регионалното правителство да се откаже от сепаратистките си намерения.

Хуан Мигел Лопес, жител на Барселона: Ясно, че случилото се обедини каталунците, които се чувстват част от Испания, ние всички сме испанци. Това е най-красивата страна в света. Горди сме да бъдем испанци и каталунци.

И докато страстите бушуват по улиците на Барселона, срокът, който премиерът Мариано Рахой даде на каталунските власти да изяснят позицията си, тече. До понеделник те трябва да отменят декларацията за независимост, а след това да обявят дали се отказват от сепаратистките си намерения. Карлес Пучдемон реагира в Туитър и написа: "Ние сме готови за диалог и отговорът е да се постави на масата член 155. Разбрано".

Активирането му дава възможност на Мадрид да замрази самоуправлението на автономния регион. До момента обаче този член не е прилаган и Испания рискува да попадне в непознати законови води с неясни и възможно тежки последствие, предупреждават специалисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди пенсионери останаха без увеличение на пенсиите от 1 юли
Хиляди пенсионери останаха без увеличение на пенсиите от 1 юли
Детските градини в Благоевград отварят врати и за родители
Детските градини в Благоевград отварят врати и за родители