НОВИНИ

Тази вечер "В кадър": Петър Стоянов. Мандатът от първо лице

В извънредно издание на рубриката "В кадър" БНТ ще ви припомни знакови събития в България от 90-те години на 20 век в документалния филм "Петър Стоянов. Мандатът от първо лице". Режисьор е Дамян Петров, оператор – Недялко Данов. Сценаристи на филма са Цветена Кръстева и Петя Тетевенска. Монтажът е дело на Малин Арнаутски. Гледайте документалния филм „Петър Стоянов. Мандатът от първо лице” в събота, 3-и декември, от 19:00 часа по БНТ1!

bnt avatar logo
от
13:18, 01.12.2016
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

БНТ ще представи документален филмов разказ за най-новата история на България. В събота от 19:00 часа зрителите на обществената медия могат да гледат филма „Петър Стоянов. Мандатът от първо лице“.

През 2016 година се навършват 20 години от избирането на Петър Стоянов за президент. В документалната лента е използван уникален архивен материал, тъй като само обществената медия притежава видео свидетелствата от онова време. Те ще припомнят знакови събития, фрази и конфликти от 90-те години на 20 век и политическите моменти, които белязаха живота на българите и го промениха.

Когато през януари 1997 г. на "Дондуков" 2 влиза вторият президент на България, държавата е в криза и на ръба на гражданска война. Днес, 20 години по-късно, Петър Стоянов проговаря от първо лице пред камерите на БНТ за ролята на президентската институция, за грешките и историческите решения на един държавен глава.


;
"Политиците на такава позиция обикновено допускат повече грешки, отколкото са правилните ходове. Те трябва обаче да се молят в онези два, или три, или четири момента, когато историята им предостави възможност да вземат важни, съдбоносни решения, тогава да не допуснат грешка. Тогава остават в историята вероятно. Все пак зависи кой пише историята...", казва Петър Стоянов.

Във филма той си спомня критичните моменти от своя мандат - началото на евроатлантическата интеграция, първото посещение на американски президент в България, войните на Балканите, времето на българската приватизация, отварянето на досиетата, сътресенията в дясното политическо пространство.

Кои сега са неговите приятели, с какво се занимава след края на мандата си и защо в Пловдив продължава да се чувства най-добре? Когато един президент решава да говори... винаги е интересно.

БНТ обмисля възможността този филм да се превърне в начало на поредица за държавници и политици, които са част от най-новата ни история.

Режисьор на документалната лента „Петър Стоянов. Мандатът от първо лице” е Дамян Петров, оператор – Недялко Данов. Сценаристи на филма са Цветена Кръстева и Петя Тетевенска, а монтажът е дело на Малин Арнаутски.

Гледайте документалния филм „Петър Стоянов. Мандатът от първо лице” в събота (3-ти декември) от 19:00 часа по БНТ1!

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейския парламент​ одобри ​Бюджетa ЕС
Европейския парламент​ одобри ​Бюджетa ЕС
Задържаният в Испания мароканец планирал „Ница-2”
Задържаният в Испания мароканец планирал „Ница-2”