В Хасково започва изследването на всички източници на питейна вода

В Хасково днес започва изследване на всички сондажни кладенци с питейна вода, за да се установи причината за наличието на уран в някои от тях. Това ще позволи да се вземе най-доброто решение как отговорните институции да се справят със проблема със завишените стойности на уран и алфа активност в някои от сондажните кладенци в града.

от БНТ
преди 3 години (извънредно)
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Очаква се резултатите да станат ясни до часове, а населението на Хасково ще бъде информирано за всяка предприета мярка.

Водата от градския водопровод остава негодна за пиене и готвене докато не излязат резултатите от изследванията и не се вземат мерки за справянето с проблема. След като са готови пробите, водоснабдяването на града ще бъде насочено към кладенците с чиста питейна вода.

От здравното министерство обявиха, че са предвидили дългосрочни мерки за справяне с проблема. В болниците и детските градини в града е осигурена минерална вода за пиене и готвене. За гражданите са разположени 12 водоноски, откъдето могат да се снабдяват с чиста питейна вода. Междувременно в града започна подписка на граждани с искане за медицински прегледи на хората в региона и съд за отговорните за превишените нива на уран и алфа активност във водата.

Междувременно в Хасково започна подписка с искане Здравното министерство да проведе спешно проучване на заболяванията в засегнатите райони. Стотици са се включили в подписката, която ще бъде внесена при омбудсмана Мая Манолова. Жители на Хасково обмислят да заведат колективен иск в съда заради кризата с водата.

Топ 24
Най-четени