В Холандия от днес влиза в сила забрана на бурките на обществени места като училища, болници, административни сгради и в градския транспорт. Глобата за нарушителите ще е най-малко 150 евро. Холандия е поредната държава в Европа, която забранява бурките

От тази сутрин в Холандия действа забрана на облекла, които забулват лицето. Става дума не само за религиозно мотивирано облекло, но и за всички видове маски и шлемове. Идеята на забраната е на обществени места хората да са разпознаваеми и лесно да могат да се идентицифират. Глобата за нарушителите започва от 150 евро.

Забраната не се приема еднозначно в Холандия. Жени, които се забулват, вече обявиха, че спират да използват обществения транспорт и няма да прекрачват училищния двор на децата си. "Амнести интернешънъл смята, че забраната нарушава човешките права на някои хора.

Кметът на Амстердам коментира, че предпочита да използва полицията в града по-скоро за справяне с организираната престъпност, а не за преследване на нарушители. Подобни коментари се появиха и в Ротердам и Утрехт. Премиерът Марк Рюте обаче предупреди, че забраната трябва да се приема сериозно във всички градове.

Холандия е поредната държава в Европа, която забранява забулването на публични места. Първа беше Франция през 2011 година, последвана от Белгия. Бурките са забранени със закон и в Австрия, Дания и България.