НОВИНИ

В Кричим посрещнаха Нова година без вода

Близо 200 домакинства от югоизточния квартал на Кричим посрещнаха Нова година без вода. Вече пети ден хората обикалят километри с туби в ръка, за да си налеят вода за най-неотложните нужди.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
17:26, 05.01.2016
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

В града се страхуват от появата на зарази, предвид невъзможността да се поддържа елементарна хигиена. Хората се притесняват и от това, че сега водомерите отчитат въздух, а това може да натовари допълнително месечните им сметки.

Бидони, водоноски, режим на водата. Това е ежедневието на хората от цял квартал в Кричим. Всички са гневни, че точно на 31 декември кранчетата в домовете им спрели.

Осман Мерков: "На седем километра и половина ходя да наливам вода. Ето тубите, ето колата. Вчера ходих, днес пак трябва да ходя. В 21-и век живеем. Това живот ли е?
Фатме Ковачева: "Отивам у комшиите. По за 5-10 минути идва водата. Комшийката ми пълни и си пренасям, за да мога да изпера на детето дрешките".

За да могат поне минимално да се погрижат за хигиената си, хората в Кричим топят сняг.

Шасине Смаилова: "Сега съм ги вкарала вътре, за да се размразят, за да може да имаме вода. Ето го болния човек.Този човек трябва да се къпе".

Недостигът на вода в Кричим е от години. Институциите постоянно спорят дали от водноелектиреските централи край трите язовира в района се изпускат нормални количества вода. От ВиК-Пловдив твърдят, че няма достатъчно вода в река Въча, затова и техните шахтови кладенци са почти празни.

Антон Гълъбов, главен инженер на ВиК - Пловдив: "Нощно време се опитваме да напълним двата водоема, като регулираме подаването на вода към Кричим и Устина. Така че към момента голяма част от населението, което нямаше вода, вече има. Но проблемът генерално може да бъде решен тогава, когато постъпят нормални водни количества в речното корито на Въча".
Атанас Калчев, кмет на Кричим: "Аз не мога да знам или да стоя цяла нощ на моста на Кричим, за да се вижда кога има и кога няма вода. В момента се прехвърля топката от една институция на друга - МРРБ, министерство на енергетиката".

Утре в двете министерства ще има среща, на която ще се търси спешно решение на проблема с безводието в Кричим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Кризата между Иран и Саудитска Арабия се задълбочава
​Кризата между Иран и Саудитска Арабия се задълбочава
Сексуални посегателства срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ
Сексуални посегателства срещу жени в Кьолн в новогодишната нощ