НОВИНИ

В Куба пазят наследството на Хемингуей

В кубинската столица Хавана беше открит специализиран център за опазване на наследството на големия разказвач Ърнест Хемингуей. Един от най-значимите американски писатели и журналисти е живял в Куба 21 години и именно тук е създал едни от най-големите си шедьоври.

bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 02.04.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Сградата беше открита със специална церемония. Строежът е финансиран от Куба и САЩ и има за цел да покаже доброто сътрудничество между двете страни, въпреки че през последните месеци и управлението на президента Доналд Тръмп отношенията отново охладняха.

Държавният глава втвърди не само тона, но и затегна икономическото ембарго спрямо Куба.

Джеймс МакГавърн: Колко по-лесен щеше да бъде този проект, ако нямаше ембарго. Така че - когато сме заедно, когато работим съвместно, можем да направим положителни и удивителни неща.

Центърът е построен на мястото, където в миналото е живял Ърнест Хемингуей. Сградата е оборудвана със специализирана техника и вентилационна система, която да предпазва писменото наследство на писателя.

Ърнест Хемингуей пристига във Финка Вихия - така се нарича вилата, която днес е музей, през 1939 г. или година преди да бъде публикуван романът му "За кого бие камбаната".

Според местните литературоведи, докато е в имението край Хавана, Хемингуей написва "Старецът и морето", "Безкраен празник" и "Острови на течението". Напуска Куба през 1960 г. - година след Кубинската революция и месеци преди да посегне на живота си в САЩ. В Куба остава огромна част от писменото и литературно наследство на автора, което страната полага усилия да запази.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Готвят протест заради опасна детска градина
Готвят протест заради опасна детска градина
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Шарен свят с Шопов, Божков и Райнов
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Шарен свят с Шопов, Божков и Райнов