НОВИНИ

Куба потъна в 9-дневен траур заради кончината на Фидел Кастро

Куба потъна в 9-дневен траур. Бащата на кубинската революция - Фидел Кастро почина на 90-годишна възраст. Той управлява близо 50 години, беше емблематична фигура в Студената война и изобщо в 20 ти век. Ел Команданте, както го наричат, свали диктатура, подкрепяна от Америка, въведе социалистическа система на острова и оцеля след стотици опити за ликвидирането му.Той ще бъде погребан на 4 декември.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
13:45, 26.11.2016 (обновена)
Чете се за: 01:24 мин.
По света
Днес, 25 ноември, в 22:29 часа, главнокомандащият кубинската революция Фидел Кастро Рус почина.

За смъртта му съобщи брат му Раул, който пое властта през 2008 заради влошеното здраве на Фидел. Баща им е заможен плантатор, жени се за майка им, след като тя ражда и петте си деца от него. На 27 години, Фидел започва революцията с щурма на казармите Монкада. "Историята ще ме оправдае", казва след провала, в съда през 53-та. Две години по-късно е освободен. Младият адвокат и други революционери сред тях Че Гевара идват в Куба от Мексико с яхтата Гранма и в новогодишната нощ на 59 та свалят генерал Фулхенсио Батиста.

За две години, Ел Хефе, взима властта, обявява марксистко - ленинска революция и установява социалистическа система само на 90 мили от американските брегове. Куба става Острова на свободата, с безплатно здравеопазване и повишена грамотност. Трудещите обаче не могат да стачкуват, а медиите да критикуват. Заради близките връзки със Съветския съюз Хавана става враг на Вашингтон.

Първа голяма победа за Кастро е Заливът на свинете. Финансирани от ЦРУ кубински наемници акостират там през 61-ва, в опит да свалят режима на Острова, но се провалят. Малко след това, Куба и Москва се договарят за тайно разполагане на съветски ядрени ракети на кубинска земя. Президентът Кенеди разбира за това и налага морска блокада на острова. Светът е на ръба на ядрена катастрофа.

Никита Хрушчов демонтира установките, напрежението спада и Фидел отново е победител.

Фидел Кастро, октомври 1962 г., лидер на кубинската революция: "Стратегическите оръжия ще се изтеглят, другите ще останат в страната ни".

Фидел е лидер Максимо. Сменя 10 американски президенти. Надживява 638 опита за покушение. Произнася дълги речи, най-дългата е седем часа. Обвит е от тайнственост, особено около личния си живот. Женен е два пъти. Има шестима синове и дъщеря от връзката си с Нати Ревуелта. Обожава баскетбола, а легенди във футбола си татуират лика му.

След началото на перестройката на Горбачов не променя идеите си.

Фидел Кастро април 1989 г., лидер на кубинската революция: "Куба и кубинската революция ще продължат борбата и съпротивата ".

Брат му Раул обаче стопява ледовете с Америка. Фидел предава властта и се появява все по-рядко. Но не изменя на убежденията си.

Фидел Кастро, април 2016г., лидер на кубинската революция: "Скоро ще бъда като останалите. Времето ще дойде за всеки от нас, но идеите на кубинските комунисти ще останат".

Фидел Кастро ще бъде кремиран и погребан в Сантяго де Куба, градът, в който провъзгласи победата на своята революция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво търсят кръшкачите?
Какво търсят кръшкачите?
Бойко Борисов: Не разбирам протестния вот
Бойко Борисов: Не разбирам протестния вот